Turiști din România, blocați în Israel: ‘Sunt oameni ciuruiți pe autostradă, pe stradă!’ 56 de pelerini din Maramureș și Cluj așteaptă să fie repatriați duminică după-amiază din Israel.
Preotul Mircea Lung, însoțitorul lor, a discutat duminică dimineață cu postul Digi24 despre experiența lor în contextul conflictului dintre israelieni și palestinieni.
„Am ajuns la hotel ieri, în jurul orei 16:00. În noapte, am auzit zgomote, dar ne-am liniștit crezând că sunt de la motociclete. La etajul de deasupra se desfășura o nuntă. Membrii grupului nostru sunt afectați de situație, mai ales că pentru mulți este prima călătorie în străinătate. Vedem armata și baricade în toată orașul. Totuși, sperăm ca astăzi să putem reveni acasă. Suntem informați că există un zbor spre România la ora 16:30. Mulți dintre noi nu mai au resurse să stea la hotel, astfel că sperăm să ajungem cât mai curând acasă”, a povestit preotul Lung la Digi24, conform stiripesurse.ro.
El a continuat: „Am văzut incidente grave. La un moment dat, am observat un microbuz cu 8 persoane, toate fiind victime ale conflictului. A fost o surpriză pentru noi să fim martorii unei astfel de scene. Am avut și probleme cu accesul în zona hotelului nostru, situat în Palestina. În cele din urmă, am reușit să ne întoarcem, dar a fost dificil să ieșim. Toate mașinile și oamenii au fost verificați în detaliu.”
În zona hotelului, poliția a instituit restricții. Majoritatea celor 56 de turiști provin din Maramureș și Cluj și sunt foarte neliniștiți.
„Dimineața, la ora 05:00, cineva ne-a verificat. Părintele cu care mă aflu a avut puțin timp de odihnă, sperând că vom putea pleca mai repede. Avem bagajele gata de plecare. După ce am observat situația de pe autostradă, am fost nevoiți să informăm pe cei de acasă despre conflict. Însă am primit asigurări de la ambasadă că se fac eforturi pentru repatrierea noastră. Am întâlnit și alte grupuri de români în Israel. Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Iustin, a fost în contact permanent cu noi și ne-a asigurat de sprijinul său.”
Preotul Lung a subliniat importanța sprijinului pe care l-au primit de la ambasadă și de la compatrioții lor, care au fost o sursă constantă de liniște și de speranță în acele momente tensionate. „Comunitatea românească a fost solidară. Mesajele de încurajare și rugăciunile pe care le-am primit ne-au ajutat enorm să trecem peste această situație dificilă.”
La întrebarea despre modul în care s-a schimbat această experiență pentru el și pentru pelerinii pe care îi însoțește, preotul a răspuns: „A fost o lecție despre fragilitatea vieții și despre nevoia de a ne sprijini unii pe alții în momente critice. Deși am venit în Țara Sfântă cu un scop spiritual, am fost amintiți brusc de realitățile dure ale lumii în care trăim.”
El a mai adăugat: „După ce vom ajunge acasă, cu siguranță ne vom reevalua prioritățile și vom aprecia și mai mult momentele petrecute cu familiile noastre.”
Grupul speră ca situația să se stabilizeze curând și își exprimă compasiunea față de victimele conflictului. Ei au fost profund marcați de evenimentele la care au fost martori și sunt recunoscători pentru sprijinul pe care l-au primit de la autorități și de la cetățenii obișnuiți.
În încheiere, preotul Lung a făcut un apel la pace: „În aceste momente, este esențial să ne unim în rugăciune pentru pace și înțelegere în toată lumea. Sperăm că, în curând, toate părțile implicate vor găsi o cale de a rezolva disputele și de a aduce pacea în regiune.”