Un proiect pilot privind lansarea cardului european de vaccinare va fi implementat începând din septembrie 2024 în cinci state membre ale UE. Potrivit euvabeco.eu, proiectul pilot va dura doi ani, urmând ca din 2026 să fie extins la nivelul tuturor statelor membre.
Cardul european de vaccinare: O inițiativă controversată care amenință libertatea și intimitatea cetățenilor
Inițial, cardul european de vaccinare va fi introdus în toamna acestui an în Letonia, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia. Acest proiect ridică numeroase întrebări și îngrijorări legate de implementare și de implicațiile sale pentru cetățenii europeni.
Conform euvabeco.eu, ideea cardului european de vaccinare a fost propusă încă din 2018, înainte de pandemie, de Consiliul European. Totuși, contextul actual post-pandemic și sensibilitățile legate de protecția datelor personale fac ca acest proiect să fie privit cu suspiciune de o parte considerabilă a populației.
În 2019, Agenția Europeană pentru Sănătate a finanțat un proiect care viza implementarea cardului de vaccinare. Studiul a evaluat documentele de vaccinare existente și a analizat acceptarea publică și strategiile de implementare la nivelul UE. Cu toate acestea, rămâne întrebarea: cât de bine a fost evaluată acceptarea publică? Sunt cetățenii pregătiți să accepte un sistem centralizat de date medicale?
Folosind rezultatele studiului din 2019, EUVABECO lansează acum cardul european de vaccinare în cinci state membre, cu extinderea planificată pentru 2026 la toate statele membre. Această rapiditate în extinderea proiectului sugerează o presiune nejustificată din partea autorităților europene și un deficit clar de transparență în comunicarea cu cetățenii.
Critici și îngrijorări
Criticii proiectului susțin că un astfel de card ar putea conduce la o supraveghere excesivă a cetățenilor și la posibile încălcări ale drepturilor la intimitate și confidențialitate medicală. De asemenea, temerile legate de securitatea datelor sunt justificate, având în vedere atacurile cibernetice tot mai frecvente asupra sistemelor de sănătate.