După tensiunile din Ucraina, ONU avertizează despre posibilele tensiuni într-o altă țară vecină României. Organizația s-a arătat preocupată de situația de „suspiciune reciprocă” din Kosovo, apelând la „măsuri de dezescaladare” între Belgrad și Pristina. Relația dintre cele două părți s-a tensionat în special după decesul unui polițist kosovar pe 24 septembrie, despre care se crede că a fost atacat de un comando paramilitar format din sârbi kosovari, conform AFP.
ONU: Alarmă la frontiera României!
Șefa misiunii ONU în Kosovo, Caroline Ziadeh, a subliniat în cadrul Consiliului de Securitate că evenimentele din septembrie au accentuat o situație de securitate deja fragilă, insistând pe necesitatea unui dialog. Ziadeh speră într-o evoluție pozitivă după discuțiile organizate recent la Belgrad și Pristina, și a solicitat recunoașterea imediată a asociației municipalităților sârbe din Kosovo.
Citește și: MAE investește milioane într-un ‘Big Brother’ digital. Acum ne va spune și ce este ‘adevărat’ pe internet!
În regiunea nordică a Kosovo, majoritar sârbă, recent, votanții sârbi au refuzat să participe la alegeri, rezultând în alegerea unor primari albanezi, cu o prezență la vot de sub 4%. Aceasta a condus la proteste în primăvară. Ana Brnabic, premierul sârb, a insistat în fața Consiliului de Securitate ONU că Pristina este responsabilă pentru incidentele din septembrie și a descris situația ca o „campanie tăcută de epurare etnică”.
În context, Kosovo, care are 1,8 milioane de locuitori, dintre care 120.000 sunt sârbi, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut-o niciodată. Aceasta rămâne o chestiune sensibilă, mai ales pentru sârbi, care văd Kosovo ca leagănul lor național și religios, adaugă AFP.
Citește și: Generația haos: De la distrație la pericol mortal pe străzile din Târgu Mureș!