Într-o predică recentă, Joel Webbon, pastor principal al Bisericii Biblice Covenant din Georgetown, Texas, SUA, a provocat o controversă majoră după ce a sugerat că femeile care fac acuzații false de agresiune sexuală ar trebui să fie condamnate la moarte. Webbon, cunoscut pentru viziunile sale naționaliste creștine și pentru susținerea teonomiei – aplicarea legilor divine din Vechiul Testament în context modern – a folosit texte din Cartea Deuteronomului pentru a justifica această propunere radicală. Predica sa, intitulată „Pentru ca ceilalți să stea în frică”, postată pe YouTube pe 30 septembrie, a declanșat reacții puternice din partea audienței, dar și a publicului larg.
Un pastor din Texas susține pedeapsa cu moartea pentru femeile care fac acuzații false de agresiune sexuală
Webbon și-a argumentat poziția referindu-se la capitolul 19 din Deuteronom, unde se menționează că, în cazul unei acuzații false, acuzatorul trebuie să primească aceeași pedeapsă care i-ar fi fost aplicată celui acuzat pe nedrept. Într-o interpretare modernă a acestui principiu, pastorul a susținut că, dacă un bărbat este acuzat de viol și ulterior se dovedește nevinovat, femeia care a făcut acuzația ar trebui să fie condamnată la moarte. „Acesta ar trebui să fie un principiu aplicabil în fiecare țară, inclusiv în Statele Unite”, a declarat Webbon în fața congregației sale. „Este un principiu atemporal.”
Afirmațiile pastorului au fost și mai șocante atunci când acesta a explicat că o astfel de pedeapsă ar trebui să fie publică, pentru a descuraja viitoarele acuzații false. „Dacă acuzatorul fals este condamnat la moarte și această pedeapsă este aplicată public, mișcarea #MeToo s-ar încheia foarte rapid. Femeile care joacă rolul de victimă, deși nu sunt, ar fi rapid eliminate din ecuație”, a spus el.
Webbon a recunoscut că unii membri ai audienței ar putea fi șocați de cuvintele sale, însă a susținut că acesta este cel mai direct mod de a exprima adevărul. „Există modalități mai blânde de a spune asta, dar sunt convins că nu există o modalitate mai bună de a o face”, a explicat el. „Este exact ceea ce trebuie spus.” Mai mult decât atât, pastorul a adăugat că, deși societatea recunoaște păcatele bărbaților, se evită discutarea despre infracțiunile comise de femei. „Toată lumea e de acord că bărbații păcătuiesc și că sunt porci, dar pare să fie contestat faptul că și femeile pot comite infracțiuni”, a continuat el.
După ce organizația Right Wing Watch, un blog al grupului de advocacy People for the American Way, a publicat un articol despre afirmațiile sale, Webbon a intervenit pe platforma X (fosta Twitter) pentru a clarifica poziția sa. El a susținut că se referea la pedeapsa biblică pentru viol, însă a subliniat că violul nu este o infracțiune capitală în Statele Unite, deși câteva state au încercat să modifice acest aspect prin legi recente. Potrivit Centrului Național de Resurse pentru Violența Sexuală, incidența acuzațiilor false de agresiune sexuală este estimată între 2 și 8%, ceea ce face ca scenariul imaginat de Webbon să fie unul rar.
În predica sa, Webbon nu s-a limitat doar la discuția despre acuzațiile false, ci a extins argumentul pentru a sublinia superioritatea creștinismului față de alte ideologii. El a susținut că națiunile care au adoptat creștinismul au prosperat prin inovații și dezvoltare, în timp ce acelea care nu au făcut-o au rămas în „iaduri de lume a treia”, unde „oamenii mănâncă pisici și pe alții și practică voodoo”.
Aceste afirmații au atras critici dure din partea diferitelor organizații pentru drepturile omului și a grupurilor feministe, care au catalogat discursul pastorului drept periculos și instigator la violență. Totuși, Webbon nu s-a dezis de cuvintele sale și continuă să promoveze viziunea sa teocratică asupra societății, susținând că doar aplicarea strictă a legilor divine poate restaura ordinea și justiția în Statele Unite.
Citește și: Italia a restricționat drastic surogația, eliminând opțiunea homosexualilor de a „achiziționa” copii
Deși pastorul are o audiență relativ restrânsă, influența sa asupra anumitor cercuri religioase extremiste crește, iar afirmațiile sale ridică întrebări despre impactul naționalismului creștin în politica americană, potrivit chron.com.