Un bărbat a fost atacat de un urs în judeţul Bistriţa-Năsăud, un incident ce subliniază din nou problema crescândă a interacțiunilor periculoase dintre oameni și urși în România. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistriţa-Năsăud, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit luni pentru a acorda primul ajutor unui bărbat atacat de urs în extravilanul localităţii Sântioana. Din primele informaţii obţinute de la pompieri, victima este conştientă și prezintă leziuni la nivelul unui picior şi în zona lombară. Bărbatul a fost adus în întâmpinarea echipajelor medicale de către aparţinători.
Citește și: Tragedie în lumea muzicii românești: S-a stins o stea care a strălucit pe scenele internaționale!
Contextul național: Creșterea atacurilor de urși
Acest incident vine pe fondul unei serii de atacuri de urși în România, printre care se numără și tragicul eveniment recent din Masivul Bucegi, unde o tânără turistă de 19 ani a fost ucisă de un urs. Animalul, care a atacat în mod repetat salvatorii veniți să recupereze cadavrul tinerei, a fost în cele din urmă împuşcat. Decizia de a împușca ursul a fost luată din cauza comportamentului său agresiv și a pericolului pe care îl reprezenta.
Planurile Guvernului pentru gestionarea populației de urși
În lumina acestor incidente, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat planuri pentru împușcarea a 400 de urși în acest an, o măsură menită să reducă presiunea asupra habitatelor naturale și să gestioneze problema urșilor care coboară în localități în căutare de hrană. Într-o declarație făcută în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv, Fechet a explicat că această măsură este necesară pentru a rezolva problema numărului mare de urși care interacționează periculos cu populația umană.
„Eu cred că e mult mai mult decât ceea ce aveam înainte. Fără îndoială, 400 de exemplare vor reduce presiunea pe care o resimţim cu toţii în habitate, pentru că atunci când urşii se plimbă prin centrul Ploieştiului, în mod evident ai o problemă cu numărul acestora. E un lucru absolut nefiresc. Au ajuns urşi şi în judeţe şi în localităţi unde n-au fost văzuţi vreodată. Deci din acest punct de vedere, cred că e un pas înainte,” a declarat Mircea Fechet.
Efectele măsurii și așteptări
Ministrul a menționat că rezultatele acestei măsuri vor fi evaluate la sfârșitul anului, analizând pagubele, conflictele om-urs și numărul de apeluri la 112. De asemenea, el a recunoscut posibilitatea ca în zonele cu densități mari de urși, un nou urs să apară în scurt timp după ce unul este împuşcat.
Citește și: Tragedie cumplită în Harghita: O mașină cu 5 persoane s-a prăbușit într-o prăpastie!
„Sunt convins că acolo unde sunt foarte mulţi urşi, un astfel de scenariu nu e exclus. Sunt localităţi unde în fiecare zi aproape primesc toţi cetăţenii în toiul nopţii sau în miezul zilei mesaj pe Ro-Alert, ‘Atenţie, ursul se plimbă prin oraş’”, a adăugat Fechet.
Această măsură și discuțiile pe marginea ei reflectă o problemă complexă care necesită un echilibru atent între protejarea vieților umane și conservarea speciei de urs brun, un simbol important al faunei României.