Într-o perioadă plină de turbulențe pentru Uniunea Salvați România (USR), partidul se află în mijlocul unei crize interne amplificate de recenta sesizare la Comisia Europeană cu privire la procurorii DNA. Disputa s-a intensificat odată cu declarațiile euro-parlamentarului Vlad Gheorghe, care a adus în prim-plan probleme critice legate de conducerea partidului.
Conducerea USR Sub Asaltul Criticilor Interne: O Perspectivă Detaliată Asupra Crizei Politice Actuale
Gheorghe, membru al USR, a făcut acuzații serioase, comparând evoluția actuală a partidului cu perioada tumultoasă a PSD-ului condus de Liviu Dragnea. El a sugerat că membrii USR sunt urmăriți și persecutați de presupuși „coloneii SRI” din 2023, evocând amintiri ale scandalului de la Hilton din 2018.
Avertismentul lui Gheorghe privind o posibilă dinamică autodistructivă se concentrează asupra unei amenințări percepute la adresa USR: conducerea actuală, sub Cătălin Drulă. Criticile își găsesc izvorul în modul în care partidul gestionează crizele, inclusiv decizia de a reclama la Bruxelles acțiunile DNA, o mișcare pe care Gheorghe o consideră inadecvată și incoerentă.
Gheorghe remarcă că, într-o perioadă în care România se confruntă cu o guvernare dificilă și cu creșterea extremismului, USR pare să-și piardă direcția inițială și să-și uite scopul. Referindu-se la inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice,” el subliniază necesitatea unui întoarceri la valorile care au generat sprijinul a peste un milion de semnături.
Citește și: Ciolacu și Sindicatele, Înțelegere Cheie pentru Salarizare și Reformă în Sectorul Muncii
Vlad Gheorghe a declarat:
Din rău în mai rău sau cum a ajuns USR-ul condus de Cătălin Drulă să fie comparat cu PSD-ul lui Liviu Dragnea. Agenții de la Hilton din 2018 sunt „coloneii SRI” în 2023, ei urmăresc USR, îl persecută, fac dosare şi „malpraxis judiciar”. De ce? Pentru că îi amenință USR şi „polul de dreapta” de tip Caragiale – sublim, dar lipseşte cu desăvârşire.
Singurul lucru care amenință USR şi tot ce a reuşit acest partid alături de sute de mii de români care ne-au acordat încrederea este conducerea de tip „partidul sunt eu”. Cătălin Drulă şi cei care îi sunt părtaşi la condusul USR-ului în zidul dezamăgirii trebuie să înceteze ACUM. Nu se poate să îi copiem pe Dragnea şi pe Dăncilă, chiar la asta s-a ajuns? Să trimiți scrisorele la Bruxelles să te plângi de DNA, după ce ai fost singurul partid care s-a opus măcelului din justiție de la OUG13 încoace? Să imaginezi conspirații în loc să fii consecvent şi să aplici principiile cu care ai reuşit să strângi peste 1 milion de semnături pentru o Românie #FărăPenaliÎnFuncțiiPublice? Să te faci de râs cu scandal după scandal în timp ce România e sufocată de cea mai proastă guvernare din ultimii ani şi pericolul extremismului este pe locul al doilea în toate sondajele?
Mă bucur că nu sunt singurul care vede toate astea. Mă bucur că mai sunt încă colege şi colegi din USR care înțeleg că nu mergem în direcția corectă, dimpotrivă. Mă bucur că mai sunt încă colege şi colegi care nu renunță, nu se tem, nu se dau la o parte şi nu uită visul pe care l-am avut când am intrat în USR: să construim o Românie mai bună, transparentă, dreaptă, prosperă, europeană, o Românie în care copiii noştri să vrea să rămână. Sau să se întoarcă.
Eu încă mai cred că avem datoria să continuăm şi să redăm românilor speranța şi încrederea că au cu cine vota în 2024. USR trebuie să revină la misiunea pentru care a fost creat, iar pentru asta trebuie ca actuala conducere în frunte cu Cătălin Drulă să pună pe primul loc România, nu propria glorie sau mandatele prietenilor din partid”
Cu toate acestea, tensionările interne par să pună sub semnul întrebării unitatea și coeziunea partidului într-un moment crucial al politicii românești, semnalând provocări profunde pentru USR în perioada următoare.
Context:
Uniunea Salvați România (USR) a anunțat joi că intenționează să aducă în atenția Comisiei Europene acțiunile desfășurate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Partidul a evidențiat preocupările sale cu privire la posibilele efecte negative asupra principiilor democrației, separației puterilor în stat și coeziunii europene, subliniind, în special, decizia procurorului-șef al DNA de a aduce sub acuzare foști miniștri în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, fără a exista dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție.