În urma incidentelor recente din Parlamentul European, unde eurodeputata Diana Iovanovici-Șoșoacă a utilizat o icoană religioasă în semn de protest, Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a reacționat ferm. Bănescu a subliniat importanța icoanei ca simbol spiritual și a criticat utilizarea acesteia în scopuri politice.
Vasile Bănescu reacționează la protestul Dianei Șoșoacă
„Icoana nu este o armă, ci o fereastră prin care priveşti şi eşti privit,” a declarat Bănescu. „E spaţiul vizual, diafan suspendat între cer şi pământ, al dialogului în rugăciune, act adânc civilizator, nu barbar demolator. Icoana poartă în ea mereu un chip tăcut, smerit, nu descompus de ură şi greu de privit. Icoana nu face politică, nu protestează, nu validează războaie, nu expectorează injurii. Ea doar invită tăcut la anamneză morală, la pocăinţă discretă, la adunarea gândurilor din risipire, la împărtăşirea lor chipului blând, care te priveşte intens până dincolo de frontiera acestei vieţi, sperând ca tu să înţelegi că nu chiar totul e deşertăciune.”
Aceste comentarii au fost făcute în contextul în care Diana Iovanovici-Șoșoacă, membră a grupului eurodeputaților neafiliați, a întrerupt de trei ori o dezbatere în Parlamentul European, acuzând cenzura la care este supusă. În timpul incidentului, Șoșoacă a ridicat o icoană și și-a pus pe față o botniță, simbolizând, potrivit acesteia, suprimarea libertății de exprimare.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a condamnat acțiunile deputatei române, subliniind că asemenea comportamente sunt inacceptabile în cadrul unei dezbateri civilizate.
Într-un comunicat transmis de către S.O.S. România, s-a precizat că „Diana Iovanovici-Șoșoacă a ridicat o icoană religioasă, simbolizând legătura profundă dintre credința românilor și identitatea lor națională”.
Șoșoacă a declarat cu vehemență: „Parlamentul European și Ursula von der Leyen trebuie să înțeleagă că nu vom accepta niciodată dictatura Bruxelles-ului! Ați ucis oameni și ați suprimat libertăți fundamentale! Românii nu vor îngenunchea în fața tiraniei birocratice!”
Acest incident a deschis o discuție amplă despre limitele și rolul simbolurilor religioase în spațiul public și politic. Deși pentru unii, icoana rămâne un simbol sacru, alții o văd ca pe un instrument de protest și afirmare identitară.