Connect with us

Hi, what are you looking for?

Externe

Vicepreședintele SUA, JD Vance, atac dur legat de anularea alegerilor din România: „Au fost anulate pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”

JD Vance / Foto: Captură video YouTube

Vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, a lansat vineri o serie de critici dure la adresa deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din România. Acesta a afirmat că hotărârea a fost luată „pe baza suspiciunilor șubrede (flimsy, în engleză n.r.) ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

Citește și: Ortodocșii români din Ucraina acuză că sunt persecutați și amenințați: „Ni se interzice să ne rugăm în limba noastră!” Se solicită intervenția comunității internaționale

Contestând ideea că o democrație poate fi afectată de publicitatea digitală dintr-o țară străină, Vance a declarat că, „dacă acest lucru este real, atunci democrația dumneavoastră nu a fost foarte puternică de la început”.

JD Vance: „Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern; ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior, retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii”

În discursul său, JD Vance a criticat, fără a-l numi direct, un fost comisar european – Thierry Breton – care „a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin”, sugerând că „același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania”.

Vicepreședintele american a afirmat că astfel de declarații „sunt șocante pentru urechile americanilor”, adăugând:

„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației.
Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”
.

Pentru a atenua tonul critic, JD Vance a precizat: „Spun noi înșine, pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă”.

Critici asupra excluderii partidelor populiste

JD Vance a criticat și organizatorii Conferinței de la München pentru excluderea partidelor populiste, argumentând că „nu trebuie să fim de acord … dar este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu acestea”.

Continuându-și atacul asupra politicilor europene, Vance a comparat actuala situație cu perioada sovietică: „Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câștiga alegerile”.

JD Vance: „Europenii se tem de proprii votanți”

Criticând atitudinea unor lideri europeni, Vance a declarat: „Dacă alergați de frică de proprii votanți, America nu poate face nimic pentru voi și, de altfel, nici voi nu puteți face nimic pentru poporul american care m-a ales pe mine și l-a ales pe președintele Trump”.

În cadrul discursului, vicepreședintele american a abordat și tema migrației, făcând referire la suspectul atacului de la München, un solicitant de azil afgan de 24 de ani. Acesta a întrebat retoric: „De câte ori trebuie să suferim aceste eșecuri îngrozitoare înainte de a schimba cursul și de a duce civilizația noastră comună într-o nouă direcție?”.

JD Vance a subliniat că cetățenii europeni „votează pentru lideri politici care promit să pună capăt migrației scăpate de sub control”, iar încercările de a reduce la tăcere aceste voci „este cel mai sigur mod de a distruge democrația”.

Într-un comentariu ironic, Vance a comparat rezistența democrațiilor la presiuni externe, spunând: „Dacă democrația americană poate supraviețui 10 ani mustrărilor Gretei Thunberg, și voi puteți supraviețui câteva luni lui Elon Musk”, referindu-se la sprijinul exprimat de acesta pentru partidul german de extremă dreapta AfD.

Citește și: INVESTIGAȚIE EXPLOZIVĂ: „Anca Alexandrescu oricum trebuie omorâtă!” Grup infracțional organizat de extremiști progresiști pentru a reduce la tăcere românii

Vicepreședintele a avertizat că „la ceea ce democrația germană, ceea ce nicio democrație, americană, germană sau europeană, nu va supraviețui, este faptul de a spune milioanelor de alegători că gândurile și preocupările lor, aspirațiile lor, cererile lor de ajutor nu sunt valabile sau nu merită să fie luate în considerare”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Externe

O investigație amplă a autorităților federale din SUA vizează așa-numitul „cult vegan transgender” cunoscut sub denumirea de Ziziane (Ziz), suspectat de implicare într-o serie...

Externe

„A schimbat ceva în mine. Credeam în Dumnezeu, dar acum simt o credință mult mai puternică.” Acestea sunt cuvintele rostite de Donald Trump la...

Politică

Cuprins de spaimă și pus sub o presiune imensă, Klaus Iohannis a făcut în cele din urmă anunțul mult așteptat de întreaga Românie: demisia...

Politică

Un scandal de proporții urmează să zguduie scena politică din România, după ce Maria Vasi, avocata lui Călin Georgescu, a anunțat declanșarea unei anchete...

Externe

Shawn Rowe, noul lider al Bisericii Episcopale din SUA, a susținut o predică la Catedrala Națională din Washington, cu ocazia recunoașterii oficiale a statutului...

Politică

Publicistul Angelo Davidescu susține că Nicușor Dan este candidatul preferat al sistemului, iar pentru a-i facilita victoria, au fost desemnați doi contracandidați fără șanse...

Actualitate

Dezvăluirile recente despre corupția administrației Biden și modul în care rețelele globaliste au influențat schimbările de regim la nivel global au început să producă...

Politică

Fostul ministru de Externe și europarlamentar Adrian Severin a afirmat că România se află într-un punct de cotitură istoric, comparabil cu cel din 1989,...