În inima Munților Apuseni, unde peisajul este dominat de culmile înalte și pădurile de brazi, povestea satului Beliș din județul Cluj și a Bisericii Urmanczy dezvăluie un capitol fascinant al relației dintre om și natură. În zilele caniculare de vară, când nivelul apei scade semnificativ în lacul de acumulare Beliș-Fântânele, apar ruinele acestei biserici care datează din secolul XX, cunoscute de localnici drept „Biserica de sub lac”. Anul acesta, însă, ruinele nu sunt vizibile, fenomenul manifestându-se doar în anii cu secetă prelungită, relatează apuseni.info.
Biserica Urmanczy: O Relicvă Istorică Subacvatică în Lacul Beliș-Fântânele
Originea acestei situații remarcabile datează din anii ’70, când a fost luată decizia de a construi Barajul Fântânele, având în vedere potențialul hidroenergetic al râului Someșul Cald și afluenților săi. Implementarea acestui proiect a implicat relocarea forțată a locuitorilor din satul Giurcuța de Jos, aceștia fiind nevoiți să-și mute și morții din cimitirele care urmau să fie acoperite de ape.
Construcția barajului a fost finalizată la sfârșitul anilor ’70. Cu o înălțime impresionantă de 92 de metri, barajul a submers biserica, astfel încât aceasta a fost treptat înghițită de apele reci ale lacului, înconjurată de pădurile dense de conifere. Pe măsură ce anii au trecut, structura a devenit o curiozitate subacvatică, atrăgând atât pasionați de istorie, cât și pe cei de scufundări.
Astăzi, avem ocazia să vă oferim o perspectivă exclusivă asupra lumii subacvatice care învăluie biserica. O echipă de documentariști a realizat recent o filmare de excepție care explorează atât exteriorul, cât și interiorul acestei structuri înghițite. Aceste imagini nu doar că documentează starea actuală a bisericii, dar oferă și o fereastră rară spre o lume pierdută, reamintindu-ne de forța și consecințele intervențiilor umane în ecosistemele naturale.