Pe 13 iulie 2024, în timpul unui miting electoral în Butler, Pennsylvania, fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost ținta unei tentative de asasinat. Incidentul a ridicat semnale de alarmă privind securitatea liderilor politici și a subliniat tensiunile existente în climatul politic actual.
Detalii ale atacului
Atacul s-a produs la scurt timp după ce Trump a început discursul său. Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani din Bethel Park, Pennsylvania, a tras mai multe focuri de armă de pe acoperișul unei clădiri aflate la peste 130 de metri distanță de scenă. Unul dintre gloanțe l-a rănit pe Trump la ureche, în timp ce alt glonț a ucis un trecător și a rănit grav alte două persoane, ale căror identități nu au fost încă dezvăluite.
Citește și: Tentative de asasinare a președintelui Rus Vladimir Putin: Detalii și reacții
Despre atacator
Thomas Matthew Crooks a fost identificat drept atacatorul. Potrivit rapoartelor, el a utilizat o pușcă semi-automată AR-15. Crooks a fost împușcat mortal de forțele de ordine. FBI-ul și autoritățile locale investighează trecutul și posibilele motive ale lui Crooks. Până în prezent, nu au fost făcute publice informații detaliate despre intențiile sale. Crooks, un republican înregistrat, nu avea antecedente penale sau rutiere.
Reacții la incident
După atac, Trump a apărut în public, părând rezistent în ciuda rănilor sale. Susținătorii săi și diverse figuri politice au exprimat șoc și indignare.
Președintele Joe Biden a condamnat atacul, afirmând că „nu există loc pentru astfel de violențe în democrația noastră” și subliniind necesitatea unității pentru a asigura siguranța liderilor.
Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a descris incidentul ca pe un „memento dur al fragilității democrației în fața violenței și iraționalității,” adăugând că a fost un „miracol” că Trump a supraviețuit.
Fostul secretar de stat Hillary Clinton a scris pe Twitter: „Atacul asupra lui Donald Trump este un atac asupra democrației noastre. Trebuie să stăm împreună împotriva unor astfel de acte de teroare și să lucrăm pentru o națiune mai pașnică și mai sigură.”
Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că „acest act detestabil de violență subliniază necesitatea măsurilor de securitate sporite la evenimentele politice.”
Măsuri de securitate sporite
În urma incidentului, măsurile de securitate la evenimentele politice au fost intensificate. Serviciul Secret și alte agenții de securitate revizuiesc protocolul pentru a preveni astfel de incidente în viitor. Autoritățile au confirmat că toate cele trei victime erau bărbați adulți și niciun ofițer de poliție nu a fost rănit. Un reprezentant FBI a subliniat necesitatea îmbunătățirii supravegherii și securității la evenimentele publice.
Citește și: Tragedie cumplită: Peste 60 de persoane dispărute după ce două autobuze au căzut într-un râu / VIDEO
Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a evidențiat urgența măsurilor de securitate sporite și a vigilenței în protejarea liderilor politici. Pe măsură ce investigațiile continuă, publicul așteaptă mai multe detalii despre motivele atacului și implicațiile acestuia, servind drept un memento al vulnerabilităților vieții publice și importanței protejării proceselor democratice împotriva violenței și terorii.
Ecaterina
14 iulie 2024 at 17:01
Citez: „Abia în urma incidentului, măsurile de securitate au fost sporite.” – Și totuși, înainte de a vorbi un candidat la președinție, Serviciul Secret ar fi trebuit să efectueze o verificare amănunțită a tuturor locurilor din care s-ar fi putut trage, dar această procedură pare să fi fost omisă.
În opinia mea, întreaga poveste a tentativei de asasinat asupra conservatorului Trump este un Hollywood pur, dar unul organizat de globaliști: trăgătorul aflat pe acoperiș la sute de metri de locul mitingului electoral, dar situat în afara perimetrului controlat de securitate, apoi agenții Serviciului Secret care l-au acoperit spectaculos și ostentativ pe Trump cu trupurile lor – toți cu fețe tensionate pe care ar trebui să le aibă eroii americani în situații de criză și nu în ultimul rând, unul dintre ei, dintre cei care ar fi trebuit să-l apere pe Trump, nu a fost stăpân pe situație și nu a reușit să-și pună pistolul în toc într-o manieră plauzibilă, convingătoare, care să semnaleze întregii lumi că totul era veritabil și NU o înscenare ieftină, astfel încât acesta poate fi propus să primească un bonus pentru reprezentația dramatică de care a fost capabil.
Tentativa de asasinat asupra lui Trump a fost complet previzibilă. Nu există nicio îndoială, cred eu, că totul a fost coordonat de globaliști cu sprijinul acelei părți a statului paralel/profund care îi protejează. Singura modalitate de a-l menține pe senilul Moș Teacă la putere este să-l ucizi pe Trump, care aproape sigur va câștiga în aceste circumstanțe. Or, aceasta este adevărata față a hegemoniei și a unei lumi unipolare: oricine este împotriva globalismului este mai întâi supus demonizării, apoi lichidării fizice. Globaliștilor nu le pasă de SUA. Ei au nevoie de putere planetară, de puterea ABSOLUTĂ a capitalului supranațional, adică a tuturor statelor lumii. Atât SUA cât și Europa sunt doar instrumente în crearea unui Guvern Mondial. Trump se poziționează (cel puțin așa dă impresia, fără să știm încotro va înclina balanța în cazul în care va câștiga președinția) împotriva guvernului mondial. Așa cum Putin este pentru Rusia, Xi Jinping este pentru China, Modi este pentru India, iar Orban, Fico, Marine Le Pen sunt pentru Europa.
Dacă lumea multipolară este un sistem de suveranități, globaliștii își doresc singura putere planetară care a ajuns în mâinile lor după căderea Pactului de la Varșovia și al prăbușirii URSS, de care acum se agață nebunește. Ei au trecut la tactica terorii directe. Prin urmare, evenimentul cu Trump este un fapt împlinit, nicidecum o serie de coincidențe întâmplătoare.
Pe de altă parte, mă mai gândesc la un aspect: un glonț care zboară în capul lui Trump reprezintă o lovitură pentru Rusia. Sunt convinsă, că o urmă rusească va fi găsită în tentativa de asasinat asupra lui Trump, cu atât mai mult cu cât, atât în SUA cât și în Europa, există destui naivi care văd în Donald Trump un politician care simpatizează cu Federația Rusă și cu poporul rus. Sau, în orice caz, ar viza construirea unor relații mai corecte, mai egale cu Rusia și nu și-ar dori o eternă confruntare sterilă, neproductivă. Acesta, de fapt, nu este nici măcar un punct de vedere, este curentul principal al propagandei electorale anti-Trump: el va preda conducerea americană rușilor în schimbul „prieteniei” cu Vladimir Putin, pe care se presupune că îl admiră. Nu degeaba, în discursurile și în cadrul interviurilor sale electorale, Trump susține că „îl cunoaște bine” pe liderul Rusiei și că este gata să „încheie conflictul din Ucraina într-o singură zi”. Nu știu în ce măsură această versiune va fi concretizată, nu-s politician, nici analist și nici n-am acces la rapoartele serviciile de informații, dar este posibil ca atunci când praful se va așeza, varianta de mai sus să rămână „pe masa” politicii mondiale.