Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a lansat un atac puternic la adresa Uniunii Europene, acuzând Bruxelles-ul că încearcă să înlăture guvernul său și să instaleze un regim marionetă în Ungaria. Declarațiile au fost făcute miercuri, în cadrul unui discurs susținut la un eveniment de comemorare a revoltei din 1956 împotriva ocupației sovietice, organizat în capitala Ungariei, Budapesta. Orbán a subliniat că Uniunea Europeană urmărește destabilizarea țării și înlocuirea guvernului național cu unul obedient intereselor europene, susținând că „au anunțat la Bruxelles că vor scăpa de guvernul național al Ungariei” și că intenționează să impună „un guvern marionetă”.
Citește și: Focar de E.coli la McDonald’s: Un mort și zeci de oameni în spital după ce au mâncat produse contaminate
Viktor Orbán acuză Uniunea Europeană că vrea să răstoarne guvernul ungar într-un discurs susținut la Budapesta
Aceste comentarii vin pe fondul unor tensiuni tot mai mari între guvernul lui Orbán și blocul comunitar, generate în special de poziția Ungariei în contextul războiului din Ucraina. De-a lungul ultimilor ani, Budapesta a blocat și a întârziat diverse inițiative ale UE, inclusiv pachete de ajutor pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Rusiei, consolidându-și relațiile cu Moscova, fapt care a amplificat criticile la adresa regimului de la Budapesta. Ungaria, considerată a fi unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei din Europa, a adoptat o poziție distinctă de restul UE, manifestând o atitudine ambivalentă față de Kiev.
În discursul său, Orbán a făcut și o paralelă între evenimentele din 1956, când Ungaria s-a ridicat împotriva Uniunii Sovietice, și situația actuală a țării, sugerând că există riscul ca trupele ucrainene să fie staționate în Ungaria în urma unui eventual succes militar în Ucraina. El a avertizat că „noi, maghiarii, ne-am trezi într-o dimineață că soldații slavi din est sunt din nou staționați pe teritoriul Ungariei”, referindu-se la temerile sale privind influența crescândă a Kievului.
Aceste acuzații fac parte dintr-un șir de comentarii dure pe care Orbán le-a adresat UE în ultimii ani, însă discursul de miercuri marchează o escaladare a ostilității sale față de blocul european. Autoritățile de la Bruxelles nu au emis, până în acest moment, un răspuns oficial la aceste afirmații, dar este de așteptat ca tensiunile să crească, mai ales în contextul altor conflicte recente. De exemplu, guvernul ungar a amenințat că va trimite sute de migranți de la granițele Ungariei către Bruxelles, ca răspuns la politica europeană privind migrația, provocând consternare în rândul oficialilor europeni.
De asemenea, Ungaria a fost sancționată cu 200 de milioane de euro de către Curtea Europeană de Justiție pentru încălcarea legislației UE în materie de azil, în urma unor măsuri restrictive adoptate de Budapesta în această privință. Aceste sancțiuni reflectă divergențele profunde dintre Ungaria și restul blocului comunitar, alimentând în continuare discursul anti-UE al premierului.
În timp ce Orbán a folosit frecvent comemorarea revoltei din 1956 pentru a critica Uniunea Europeană, anul acesta a fost pentru prima dată în ultimii ani când liderul de la Budapesta a ales să organizeze evenimentul în capitală, în locul unei locații din mediul rural, unde obținerea sprijinului popular pentru partidul său Fidesz este esențială. Acest detaliu ar putea semnala o strategie politică mai amplă, într-un context în care guvernul său încearcă să își consolideze poziția internă și să își mențină controlul asupra electoratului maghiar.
Pe scena internațională, discursul lui Viktor Orbán a avut loc în aceeași perioadă în care lideri din întreaga lume se reunesc la Moscova pentru summitul BRICS, un forum pe care Kremlinul speră să îl folosească pentru a-și întări influența globală, inclusiv în contextul războiului din Ucraina. Orbán, prin discursul său, a subliniat din nou apropierea dintre Ungaria și Rusia, subliniind totodată divergențele sale față de Bruxelles și de politica externă a UE.
