În decembrie 2022, o nouă campanie a fost inițiată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) împotriva membrilor clerului ortodox din diverse regiuni, inclusiv Transcarpatia, Cernăuți și Rivne. Această mișcare complică situația preoților români care activează în Ucraina.
Ce se ascunde în spatele prigoanei preoților români din Ucraina
Acest efort, justificat prin legea marțială impusă de președintele Zelenski la începutul anului 2022, vizează „găurile de securitate” identificate în rândul clerului ortodox loial Patriarhiei Moscovei. Printre acestea, s-au numărat și unele dintre cele peste 100 de biserici din comunitățile românești din Cernăuți.
”Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea”, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, pentru FANATIK.
După aproximativ o lună de la lansarea acestei campanii ”speciale” a SBU, ÎPS Longhin Jar, mitropolitul de Bănceni, a descris condițiile dificile cu care se confruntă ”preoții români din Ucraina”.
Mircea Dinescu: ”Zelenski e într-o măreție care devine periculoasă”
Serviciile speciale ale lui Volodimir Zelenski au organizat zeci de razii la bisericile ortodoxe din Cernăuți.
”Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu (puști) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (…) Au mers la mănăstiri de maici, le-au pus la pământ, le-au apăsat cu călcâiul pe cap, lucruri foarte grele”, a relatat starețul Mănăstirii Bănceni, săptămâna trecută, la Sinteza Zilei. Mircea Dinescu, referindu-se la reacția absentă a autorităților române: ”Iohannis nu are organul milei în el”
Citește și: Mitropolitul Longhin Jar, de origine română, judecat de autoritățile Ucrainene
Revelațiile despre potențialele excese ale administrației Zelenski în conflictul cu Rusia au plasat autoritățile române într-o poziție delicată, dat fiind angajamentul lor ferm anti-Putin. Aceasta a condus la o tăcere ”asurzitoare” din partea oficialilor de la București, care par să ignore subiectul.
”E foarte tristă paralizia instituțiilor noastre naționale, mă refer la președinție, la guvern, la patriarhie. E o chestie incredibilă, într-un fel. Bine, nu mă aștept de la Iohannis la milă. N-are organul milei în el.
Eu mă așteptam ca ucrainenii, care trăiesc o mare dramă să fie sensibilizați la drama altora, că nu sunt ei singurii oameni cu drame din lume. Și în clipa în care asupra lor s-a revărsat chiar dragostea românilor asupra lor, că au fost întâmpinați la intrarea în țara noastră cu mâncare, cu invitații de a dormi…
Să asiști cu seninătate la incendierea unor biserici, la umilirea unor preoți, a unor călugări cărora li s-a pus cizma pe cap în mânăstiri, este o oroare incredibilă pentru secolul XXI.
Este o oroare și bombardarea ucrainenilor, dar faptul că ei fac cu seninătate chestia asta, nu se gândesc în măreția lor că umilirea românilor s-ar putea să aibă consecințe dramatice, într-un fel. Ei și-au pierdut simpatia românilor în momentul acesta. Chiar dacă oficialitățile nu reacționează, dacă vorbești cu românii de pe stradă, toți sunt supărați”, a mai declarat Mircea Dinescu pentru publicația FANATIK.
Autoritățile din România nu au emis niciun semnal către „frații” lor de la Cernăuți, așa cum a confirmat și PS Cleopa, Episcopul de Noua Suliță. Într-o discuție cu FANATIK, el a menționat că situația „nu s-a schimbat în bine” de când a apărut la televiziunea din România, preferând să nu comenteze mai mult decât ceea ce a declarat părintele Longhin Jar săptămâna anterioară.
Valentin Guia, teolog, despre clericii români din Ucraina: „Li s-a cerut să treacă la cealaltă Biserică și au refuzat”
Expert în realitatea românilor din Ucraina, teologul Valentin Guia a vizitat zona Cernăuți cu ajutoare de numeroase ori de când a început conflictul. El remarcă că presiunile asupra clericilor de origine română sunt legate de refuzul lor de a renega credința ancestrală.
„Li s-a solicitat să se alăture celeilalte Biserici, care este în unire cu Constantinopol, dar ei au refuzat. Aceeași situație persistă. S-a utilizat același pretext pe care Putin l-a folosit pentru a ocupa Donbasul și pentru a iniția acele referendumuri. Se susține că, de fapt, enoriașii doresc să se unească cu cealaltă Biserică, ceea ce a dus la excluderea preotului din respectiva biserică și la numirea unui altul de la Kiev. Reacția a fost una de revoltă; credincioșii, alături de preotul destituit, au căutat alte locuri de închinăciune, declanșând astfel persecuțiile: casele în care se adunau pentru rugăciune au fost incendiate, printre alte atrocități. Orice interes pe care Putin îl are, Zelenski încearcă să-l submineze”, a relatat Valentin Guia pentru FANATIK.
Părintele Jar de la Bănceni se îngrijește de sute de copii
Mircea Dinescu crede că abordarea lui Zelenski față de comunitățile românești, cum ar fi interzicerea limbii române în instituțiile de învățământ, va avea un impact negativ major asupra reputației sale.
„E un lucru pe care mulți nu-l conștientizează încă, dar această dramă se va intensifica și, normal, dacă am avea un președinte adevărat, ar fi avut o reacție foarte puternică.
Zelenski se află într-o glorificare care poate deveni periculoasă la un moment dat. Am avut impresia că suferința te face mai empatic față de semeni, e un principiu creștin. Dar nu observ niciun semn de compasiune din partea lor, este foarte trist. Chiar fără să intenționeze, își va deteriora treptat imaginea de erou. Occidentul se va trezi, de asemenea. Una este să te confrunți cu propriile tragedii, dar de ce să cauzezi suferință și altora?”, a adăugat Mircea Dinescu pentru FANATIK.
Citește și: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sărbătorit de creștini astăzi, 18 octombrie, în calendarul ortodox
Poetul își exprimă admirația față de traiectoria părintelui Jar, care se ocupă de peste 400 de copii la mănăstire, unii având diverse dizabilități. „El era un generator de bucurie, aducea fericire în viețile oamenilor. Asta este, în esență, creștinismul. Acesta a fost rolul părintelui. Și apoi, brusc, văd un om speriat, umilit, este incredibil”, a continuat Mircea Dinescu.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR: „Războiul reprezintă o realitate tragică, chiar și la nivel bisericesc”
Biserica Ortodoxă Română a avut o poziție rezervată în această situație, luând în considerare sensibilitatea subiectului, nu doar în contextul conflictului. De exemplu, în 2018, părintele Longhin Jar a adresat o scrisoare ierarhilor români solicitându-le să condamne Sinodul de la Creta, unde s-a recunoscut oficial existența „bisericilor creștine din care face parte și Biserica Ortodoxă”. Documentul semnat în 2016 a generat o mare divizare în cadrul bisericilor ortodoxe, iar în semn de protest, unii preoți au încetat să mai pomenească numele superiorilor ierarhici în cadrul slujbelor.
„BOR a susținut și continuă să susțină cu vehemență respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești de la frontiere este pretutindeni una fluctuantă, supusă la numeroși factori locali și socio-culturali. Este crucială menținerea și cultivarea conștiinței creștine, loialitatea față de adevărul credinței și al valorilor morale născute din acesta.
Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.
Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu pentru FANATIK.
Părintele Longhin, mesaje anti-LGBT și poziție contra vaccinării. ”Acum a sosit nota de plată”
În plus, părintele Longhin a fost cunoscut, de-a lungul anilor, pentru poziția sa anti-progresistă, anti-LGBT și chiar contra vaccinării.
”El era foarte vocal, dar nu numai el, ci majoritatea episcopilor din zonă. Acum a venit nota de plată”, a concluzionat Valentin Guia pentru FANATIK.