Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Zile libere pentru controale medicale preventive, propuse de senatoarea Nicoleta Pauliuc!

Foto: Facebook, Nicoleta Pauliuc

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a înaintat un nou proiect legislativ prin care se propune ca angajații să beneficieze de două zile libere plătite anual pentru a-și face controale preventive. Această măsură vine în sprijinul drepturilor pacienților oncologici și subliniază importanța prevenției în sănătate.

Advertisement

Declarațiile senatoarei

„Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Și este un diagnostic pe care îl împărțim cu toții. Suntem 20 de milioane de supraviețuitori și aparținători. Vi se pare exagerat? Gândiți-vă că în România sunt peste 140 de mii de diagnosticați DOAR cu cancer. Asta înseamnă 140 de mii de familii care trec prin suferință. Sute de mii de vieți bulversate. DOAR de boli oncologice. Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenție. Prevenția este cheia unei sănătăți mai bune și a unui sistem de sănătate mai eficient,” a declarat senatoarea Pauliuc.

Advertisement

Contextul propunerii

Potrivit Realitatea PLUS, senatoarea a subliniat că foarte puțini români ajung la controale preventive. Din cei care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20% au aflat de screening, iar puțin peste o treime au primit o recomandare de screening. Totuși, aproape 80% dintre cei cărora medicul le-a recomandat un control s-au dus efectiv la acest control.

Citește și: Revoluție în medicină: Oamenii de știință chinezi anunță vindecarea completă de diabet! Care este procedura?

„Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic,” a adăugat Nicoleta Pauliuc.

Importanța prevenției

Conform Barometrului de Sănătate Publică, lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. În acest context, Pauliuc propune acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli, o inițiativă care poate avea un impact imens.

„Prin această lege, să oferim tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu. Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți,” a afirmat senatoarea.

Beneficii economice și sociale

Această inițiativă nu vizează doar prevenția bolilor oncologice, ci și a unei game largi de afecțiuni, de la boli cardiovasculare la diabet. Depistarea timpurie și gestionarea eficientă a acestor boli pot reduce semnificativ costurile tratamentelor pentru bolile avansate, economisind resurse valoroase care pot fi redirecționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate.

„Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriașe și pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate. Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri,” a explicat Pauliuc.

Alte inițiative legislative

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a inițiat anterior mai multe proiecte de lege în sprijinul pacienților oncologici și ale familiilor lor, printre care Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, Legea dreptului la uitare, Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, Legea privind sprijinul psihologic pentru bolnavi şi aparţinători și Legea privind medicina personalizată.

Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer

Anul acesta este a treia ediție a Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, un reper în calendarul instituțiilor statului care au atribuții să-i sprijine pe bolnavii din România. Această zi își propune să aducă împreună instituțiile, organizațiile și companiile din România care doresc să ajute bolnavii de cancer, supraviețuitorii și aparținătorii.

Citește și: Spitalul nou de îngrijiri paliative, construit de o episcopie ortodoxă din România: Cum va arăta și câte locuri va avea?

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc lansează astfel în dezbatere un nou proiect de lege, continuând eforturile sale constante de a îmbunătăți sănătatea publică și de a sprijini comunitatea pacienților din România.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Social

Mircea Solcanu, fostul prezentator cunoscut al emisiunii „Poveștirile”, s-a retras în orașul natal, Constanța, pentru a fi alături de mama sa în ultimele luni...

Spiritualitate

Într-o postare emoționantă pe pagina sa de Facebook, părintele Ioan Istrati relatează despre o întâmplare cutremurătoare care a avut loc la biserica sa. O...

Sănătate

Cercetătorii americani au reușit pentru prima dată să sintetizeze în laborator un compus chimic extras din plante, EBC-46, care a demonstrat capacitatea de a...

Social

Un copil de numai 8 ani, diagnosticat cu cancer în fază terminală, a trăit o poveste incredibilă de speranță și vindecare datorită generozității lui...

Sănătate

Un nou studiu realizat de cercetătorii din Suedia a adus în prim-plan o descoperire alarmantă: persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai...

Monden

Începutul anului a adus vesti grele pentru Oana Lis, soţia cunoscutului Viorel Lis. Diagnosticată cu o formă agresivă de cancer de piele, vedeta a...

Monden

Într-o recentă postare emoționantă pe pagina sa de Facebook, Mihai Albu, designer vestimentar de renume, a împărtășit cu sinceritate și curaj detaliile despre diagnosticul...

Actualitate

Guvernul României a anunțat o inițiativă binevenită pentru angajații din sectorul public și privat, acordând o mini-vacanță extinsă în cursul anului 2024. Conform acestei...