Procurorii suceveni au făcut o descoperire șocantă în rândul sistemului judiciar: o judecătoare de la Tribunalul Suceava, cunoscută pentru procesarea cazurilor legate de traficul de droguri, a fost reținută sub suspiciunea de consum de substanțe interzise, luare de mită și colaborare cu infractorii. În urma unor percheziții la domiciliul acesteia, anchetatorii au descoperit multiple substanțe narcotice de mare risc. Acuzațiile împotriva judecătoarei includ primirea de foloase necuvenite – bani, excursii, bijuterii și chiar produse alimentare – în schimbul furnizării de informații confidențiale legate de anchetele DIICOT, inclusiv aprobarea interceptărilor și perchezițiilor.
Judecătoare din Suceava arestată
Într-un comunicat emis joi, Parchetul General a informat despre inițierea procedurilor penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatei, judecător în cadrul Tribunalului Suceava. Printre acuzațiile aduse împotriva sa se numără:
- Divulgarea de informații nepublice și favorizarea infractorului (în două instanțe);
- Luare de mită;
- Complicitate la trafic de influență;
- Deținere continuă de droguri pentru consum propriu (prin cinci acte materiale);
- Facilitarea, în mod conștient, a locuinței pentru consumul ilicit de droguri (în formă continuată, prin trei acte materiale).
Procurorii au detaliat că inculpata a avut acces la informații sensibile în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, folosindu-și poziția pentru a le distribui persoanelor neautorizate. Acestea includeau date despre măsurile de urmărire penală și perchezițiile planificate, compromițând astfel integritatea investigațiilor.
Citește și: Pompier, drogat, a spulberat o elevă de 8 ani pe trecerea de pietoni
În plus, de la aprilie până în septembrie 2023, judecătoarea a obținut și distribuit informații confidențiale despre alte cazuri DIICOT. În privința acuzației de favorizarea infractorului, procurorii au subliniat că dezvăluirea informațiilor sensibile către suspecți a avut potențialul de a submina anchetele în curs.
Pe lângă acestea, între anii 2020 și 2023, inculpata a primit în mod repetat foloase necuvenite, legate de deciziile și sentințele emise în cazurile gestionate de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.
Referitor la complicitatea la traficul de influență, s-a constatat că, deși nu a promis influențarea directă a altor magistrați, prezența sa la anumite întâlniri a consolidat credința că putea influența deciziile judecătorești, facilitând astfel obținerea sumei de 30.000 de euro de către o terță persoană.
Cu privire la acuzațiile de deținere și facilitare a consumului de droguri, anchetatorii au confirmat că, în septembrie și octombrie 2023, inculpata a păstrat droguri în locuința sa pentru consum personal și a permis altor persoane să utilizeze proprietatea pentru consumul ilicit de substanțe narcotice.
Potrivit Digi24, un al doilea suspect, acuzat de dare de mită și complicitate la divulgarea de informații confidențiale, a fost, de asemenea, reținut în acest caz complex. Parchetul General a confirmat efectuarea a 12 percheziții domiciliare și audierea mai multor persoane în calitate de suspecți sau martori, precizând că măsura reținerii judecătoarei a fost aprobată de Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.