În contextul amenințărilor crescânde din partea Rusiei și Chinei, NATO discută desfășurarea mai multor arme nucleare și scoaterea acestora din depozite, punându-le în stare de prealertă. Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat cotidianului britanic „The Telegraph” că aceste măsuri sunt parte a răspunsului strategic al NATO la noile provocări de securitate.
Consultări privind Transparența Nucleară
Potrivit lui Stoltenberg, în prezent au loc consultări intense între statele membre NATO privind transparența legată de arsenalul nuclear al alianței. Aceste discuții sunt menite să consolideze descurajarea printr-o mai mare claritate asupra capabilităților nucleare ale NATO. „Nu voi intra în detalii operaționale privind numărul de ogive nucleare care ar trebui să fie operaționale și care ar trebui depozitate, dar trebuie să ne consultăm în privința acestor probleme. Exact asta facem”, a subliniat secretarul general.
Citește și: Val de dispariții și decese în insulele grecești: Un alt turist olandez a fost găsit mort pe insula Samos!
NATO ca Alianță Nucleară
Stoltenberg a subliniat că transparența ajută la comunicarea clară a faptului că NATO rămâne o alianță nucleară. „Obiectivul nostru este o lume fără arme nucleare, dar atâta vreme cât există arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară. O lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”, a declarat el. Secretarul general a reiterat că armele nucleare reprezintă „garanția finală de securitate” a NATO și o modalitate de menținere a păcii.
Reacția Rusiei
Potrivit Agerpres, Reuters reamintește avertismentele repetate ale președintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că Moscova ar putea recurge la arme nucleare pentru autoapărare în situații extreme. Putin acuză Statele Unite și aliații europeni ai acestora că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin dotarea Ucrainei cu armament în valoare de miliarde de dolari, o parte din aceste arme fiind utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei.
Rolul NATO în Ucraina
NATO și-a asumat un rol mai important în coordonarea furnizării de arme pentru forțele ucrainene, contribuind astfel la apărarea Ucrainei în fața agresiunii ruse. Deși subiectul armamentului nuclear nu este discutat frecvent în mod public, se știe că SUA au desfășurat arme nucleare în mai multe locații din Europa.
Citește și: Alertă la Marea Neagră: mai multe submarine rusești iau cu asalt zona!
În concluzie, discuțiile recente din cadrul NATO reflectă o adaptare strategică la amenințările globale în evoluție. Consultările privind arsenalul nuclear și transparența acestuia subliniază angajamentul NATO de a menține securitatea și stabilitatea internațională printr-o descurajare clară și eficientă. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura că alianța rămâne pregătită să răspundă provocărilor complexe de securitate ale secolului XXI.
Ecaterina
17 iunie 2024 at 17:42
Ce glumă sinistră! Cu alte cuvinte, NATO nu poate amenința Rusia cu arme convenționale (se constată dezastrul militar al forțelor sale în Ucraina timp de 2 ani), așa că o sperie cu forțe nucleare. În mod sigur, decizia alianței ăsteia criminale precum și declarația însoțitoare a lui Stoltenberg se datorează vizitei navelor rusești în Cuba. Occidentul trebuie să-și flexeze mușchii, dar este deja dificil să faci asta cu armele convenționale. Au ajuns anglo-saxonii de râsul curcilor! În plus, un posibil răspuns la acțiunile NATO ar consta în obligativitatea trecerii la acțiune a aviației strategice ruse; de exemplu, aceea din Marea Nordului – practică implementată deja încă din vremea URSS, forțându-i astfel pe americani să se gândească de două ori înainte de-a amenința Rusia cu arsenalul lor. Ce balamuc planetar!