Cluj-Napoca, 17 iunie 2024 – Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, chestorul Mihai Rus, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Cluj sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații. În același dosar, au fost reținuți și șeful Serviciului Rutier, Aurelian Mircea Rota, alături de doi subalterni ai acestuia.
Rețineri de răsunet la IPJ Cluj: Șeful Inspectoratului, Mihai Rus, sub acuzație de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații
Chestorul Mihai Rus, nepot al fostului ministru de Interne Ioan Rus, este acuzat că a fost prins conducând cu viteza de 110 kilometri pe oră pe un tronson unde limita de viteză este de 50 de kilometri pe oră. Pentru a evita sancțiunile legale, Rus ar fi declarat că o altă persoană se afla la volan, mai exact soția sa. Această încercare de a scăpa de amendă și de suspendarea permisului de conducere a fost posibilă printr-o înțelegere cu ceilalți suspecți, care l-au ajutat să falsifice declarațiile.
Luni dimineața, procurorii DNA au efectuat percheziții în birourile IPJ Cluj, inclusiv la poliția rutieră. Surse judiciare au declarat pentru Realitatea Plus că ancheta vizează fapte de corupție legate de activitatea IPJ și a polițiștilor rutieri, iar la centrul acestei anchete se află chiar chestorul Mihai Rus. Acesta este suspectat că ar fi făcut presiuni asupra subalternilor pentru a comite ilegalități, mai precis pentru a nu-i suspenda permisul de conducere în urma contravenției constatate.
Dosarul deschis de DNA ridică semne de întrebare cu privire la integritatea și corectitudinea conducerii IPJ Cluj. Ancheta este în plină desfășurare, iar reținerea celor implicați arată determinarea procurorilor de a face lumină în acest caz și de a combate corupția din rândul forțelor de ordine. În următoarele zile, sunt așteptate noi evoluții și declarații oficiale din partea autorităților competente.
Publicul clujean privește cu atenție desfășurarea anchetei, fiind conștient de importanța menținerii integrității și profesionalismului în rândul celor care au menirea de a asigura respectarea legii. Procurorii DNA și-au asumat o misiune dificilă, dar esențială, în demersul lor de a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile de aplicare a legii.