Într-un anunț semnificativ, Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației Rusiei, a declarat că Rusia intenționează să suspende participarea la activitățile Adunării Parlamentare a OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) și să înghețe plățile către această organizație. Declarația a fost făcută publică de Interfax și preluată de Știri pe Surse.
Consiliul Federației Rusiei și Duma de Stat a Rusiei, cele două Camere ale Parlamentului Rusiei, colaborează pentru a elabora această decizie importantă. „Dragi colegi, aș sprijini inițiativa și aș cere consiliului (Consiliul Federației) să lucreze, împreună cu colegii din Duma de Stat, pentru a pregăti o astfel de decizie privind suspendarea participării noastre și, în consecință, cu privire la suspendarea plăților efectuate către Adunarea Parlamentară a OSCE,” a afirmat Matvienko în cadrul reuniunii Consiliului Federației de miercuri.
Această reacție a venit în urma discursului vicepreședintelui Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației, Vladimir Djabarov, care a exprimat o poziție similară și a subliniat că inițiativa a fost coordonată cu Duma de Stat. Djabarov a explicat că pregătirea și supunerea spre examinare a unui proiect de decizie privind suspendarea participării parlamentarilor ruși la lucrările AP OSCE va avea loc în următoarea ședință plenară a camerei superioare. De asemenea, o decizie similară va fi adoptată aproape simultan la ședința plenară a camerei inferioare.
Decizia finală va fi transmisă președintelui AP OSCE și va fi semnată de șefii ambelor Camere ale Adunării Federale a Federației Ruse. Djabarov a remarcat că, în opinia părții ruse, „toate principiile” AP OSCE au fost subminate. El a adăugat că a avut loc o „ucrainizare totală” a agendei OSCE, transformând forumul dintr-un loc de dialog egal într-un instrument politizat pentru implementarea unui curs antirusesc.
Printre exemplele date de Djabarov se numără refuzurile de a permite accesul membrilor delegației ruse în mai multe țări pentru a participa la evenimentele AP OSCE, inclusiv în Marea Britanie, Polonia, Canada și recent în România. „Cel mai recent exemplu este cel când România a refuzat să elibereze vize unei delegații ruse. Acesta este, evident, punctul dincolo de care nu vom tolera o astfel de atitudine,” a declarat Matvienko.
Matvienko și-a exprimat convingerea că actuala „tulburare temporară a creierului” în cadrul AP OSCE va trece și că se va înțelege în cele din urmă că securitatea bazată pe criterii de egalitate și indivizibilă poate fi discutată doar cu participarea Rusiei.
Citește și: NATO pregătește armele nucleare pentru prealertă: Reacție dură la amenințările Rusiei și Chinei!
Explicația României
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Radu Filip, a explicat sâmbătă, la Antena 3, motivele pentru care România a decis să nu permită accesul delegației ruse la reuniunea OSCE de la București.
Ecaterina
19 iunie 2024 at 15:27
Nu remarc nicio amenințare! Nici directă și nici indirectă! În primul rând, propunerea de suspendare a participării delegației ruse la lucrările Adunării Parlamentare a OSCE A FOST SUSȚINUTĂ de președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, dovadă că rușii NU se agață cu disperare să ia parte la o activitate la care nu-s bineveniți. De altfel, Duma de Stat va pregăti o decizie prin care Rusia va suspenda plățile către organizație.
Cât despre refuzul României de-a elibera vize membrilor delegației ruse pentru sesiunea AP OSCE, care urmează să se desfășoare la București, gestul indică o teamă de adevăr. Că ne place ori ba, asta-i realitatea! Este mult mai bine să fim slugile umile ale occidentalilor, decât să avem relații de bună vecinătate cu Federația Rusă!
Orban are dreptate:
https://flux24.ro/viktor-orban-polonezii-si-romanii-se-baga-in-razboi/