O analiză efectuată la nivel european și promovată de mai multe organizații pentru drepturile animalelor, inclusiv Observatorul pentru bunăstarea animalelor din Spania, a scos la iveală faptul că peste 70% din carnea de pui vândută de Lidl conține bacterii rezistente la antibiotice. Datele sunt alarmante, având în vedere că peste jumătate din carnea de pui regăsită în frigiderele magazinelor Lidl este contaminată cu astfel de germeni, relatează România TV.
Citește și: De ce NU mai trebuie să mănânci roșii cu castraveți vara! Medicii avertizează: „Este periculos!”
Datele analizei
Analiza europeană a inclus 142 de produse de carne de pui vândute în 22 de magazine din Spania, Germania, Italia, Marea Britanie și Polonia. Rezultatele sunt îngrijorătoare:
- 38% din probele analizate conțineau listeria.
- 83% din probe erau contaminate cu patogeni diareici precum E.coli și Campylobacter.
- În Spania, 71% din cele 24 de probe analizate au fost găsite cu bacterii rezistente la antibiotice.
Reacția Lidl
Lidl a negat acuzațiile, susținând că are certificate de analiză efectuate de lanțul de supermarketuri și de furnizorii săi, care contrazic informațiile din studiu. Reprezentanții companiei au declarat că studiul este o „acțiune de discreditare a imaginii companiei cu informații false și/sau neverificate”, subliniind că „articolele care se presupune că sunt analizate sunt produse de furnizori care furnizează carne de pui unei mari majorități a lanțurilor de distribuție spaniole”.
Declarațiile oficiale din Germania
În Germania, publicația Spiegel a relatat că reprezentanții Lidl nu au negat în totalitate rezultatele studiului. Un purtător de cuvânt a declarat pentru revista de știri: „Din păcate, în prezent nu avem rezultate concrete din investigație”, subliniind controalele stricte și măsurile de calitate ale companiei. De asemenea, a adăugat că „pregătirea obișnuită a păsărilor de curte nu prezintă, prin urmare, niciun risc pentru sănătatea consumatorului.”
Concluzii și îngrijorări
Organizația pentru drepturile animalelor din Spania a declarat că analizele au fost realizate într-un laborator german, unde au fost studiate cele mai importante bacterii asociate cu infecțiile alimentare. Aceste descoperiri ridică îngrijorări majore cu privire la siguranța alimentară și la impactul pe termen lung al consumului de carne de pui contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice.
Situația necesită o atenție sporită din partea autorităților sanitare și a consumatorilor, care trebuie să fie informați corect despre riscurile potențiale asociate cu produsele alimentare pe care le achiziționează.