Colonelul Cezar Toma, actualul șef al Jandarmeriei Argeș, reprezintă un exemplu remarcabil de dedicare atât față de profesia sa militară, cât și față de misiunea sa spirituală. De câțiva ani, el conduce Jandarmeria Argeș, dar povestea sa de viață este mult mai complexă, îmbinând în mod unic cariera de ofițer cu cea de preot.
O viață dedicată comunității surzilor
Născut într-o familie cu ambii părinți surzi, Cezar Toma a fost profund inspirat de tatăl său, primul preot pentru surzi din România. În 2011, a simțit o chemare profundă de a sluji această comunitate, ceea ce l-a determinat să participe la Sfânta Liturghie în limbaj mimico-gestual la biserica destinată surzilor din Pitești. Aceasta este aceeași biserică unde tatăl său a slujit și a adus mesajul divin prin limbajul semnelor.
În același an, Toma s-a înscris la un program de Masterat în Misiune și Slujire în Limbaj Mimico-Gestual pentru a-și îmbunătăți comunicarea în limbajul semnelor românești, mai ales în context spiritual. Participarea sa regulată la slujbele în limbajul semnelor nu a trecut neobservată de către Înalt Preasfințitul Părinte Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care, în 2012, l-a hirotonit ca diacon și, ulterior, ca preot onorific.
Cariera militară și misiunea preoțească
Colonelul Cezar Toma a intrat în Jandarmerie în urmă cu 24 de ani, absolvind Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în 2000. De-a lungul carierei sale, a fost prim-adjunct al inspectorului-șef al IJJ Argeș din 2016 și a activat ca reprezentant al Jandarmeriei Române la Comisia Europeană de la Bruxelles din 2019. În plus, a fost lector la Centrul de Excelență NATO pentru Operații de Stabilitate din Vicenza, Italia, începând cu 2018.
Pe parcursul carierei sale, Toma a acumulat o vastă experiență internațională, participând la cursuri și seminarii în domeniul prevenirii și combaterii criminalității, anticorupției și securității internaționale în România, Ungaria, Turcia, Franța, Olanda, Italia, Marea Britanie, Luxemburg, Statele Unite ale Americii și Germania. Această experiență l-a pregătit să îndeplinească roluri complexe și să gestioneze situații de criză, precum și să contribuie la formarea altor specialiști în domeniu.
Îmbinarea celor două vocații
Colonelul Toma a explicat că cele două vocații ale sale, de preot și de ofițer de jandarmerie, sunt dedicate oamenilor și comunității. „Nu am confundat veșmintele preoțești cu uniforma de ofițer de jandarmerie,” a declarat Toma pentru Ziarul Argeșenilor. El a subliniat că ambele roluri îi permit să fie de folos semenilor săi, să sprijine comunitatea și să facă binele.
„Cele două vocații sunt în slujba oamenilor, iar acest lucru învinge orice deosebire între a purta sutana și a purta uniforma de ofițer de jandarmerie. Întrucât la momentul hirotonirii aveam deja mai mult de 12 ani de carieră ca ofițer în jandarmerie, iar responsabilitățile mele presupuneau disponibilitate 24/7 pentru locul meu de muncă, s-a pus de la bun început problema modalității de îmbinare sau armonizare, mai bine spus, a celor două angajamente,” a explicat Toma.
O moștenire de familie
Tatăl său, părintele Constantin Toma, a fost primul preot hirotonit pentru comunitatea surzilor în Biserica Ortodoxă Română și a slujit cu devotament până în 2004. Urmându-i exemplul, Cezar Toma a continuat această misiune, slujind cu regularitate la biserica destinată surzilor din Pitești până în 2019, când a fost detașat la Bruxelles.
„Simt o bucurie caldă, dar am și conștiința nevredniciei mele. În plus, cu greu crește altceva decât iarbă la umbra unui stejar,” a spus Toma, referindu-se la moștenirea lăsată de tatăl său.
Viața personală și timpul liber
Colonelul Toma își petrece timpul liber alături de familie, fiind un pasionat de fotografie, în special de avioane în zbor, și iubitor al plimbărilor lungi în natură, lecturii, muzicii și matematicii. „Îmi petrec timpul liber cu familia, cu soția și cele trei fiice ale noastre, de care suntem tare mândri, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate,” a mărturisit el.
Colonelul Cezar Toma continuă să fie un exemplu de devotament și profesionalism, îmbinând cu succes cariera sa militară cu misiunea sa spirituală, în slujba comunității și a celor aflați în nevoie.