București, 10 iulie 2024 – Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București, propunerile de canonizare a preoților mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu. Pe agenda lucrărilor s-a aflat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic, cel pentru Cuviosul Arsenie de la Prislop.
Preoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu propuși pentru canonizare de Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei
Potrivit basilica.ro, Patriarhul Daniel, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, a deschis lucrările sinodale și a prezentat agenda întrunirii, subliniind importanța canonizărilor planificate până în 2025, anul centenar al Patriarhiei Române. În discursul său, Patriarhul Daniel a explicat că textele liturgice au fost supuse aprobării Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei deoarece cei doi preoți și-au încheiat viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, parte integrantă a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Citește și: Pr. Ioan Istrati rupe tăcerea: Adevărul despre preoții influenceri (vedete) și puterea smereniei!
„Este un număr mai mare de sfinți propuși pentru canonizare decât ne-am gândit cu doi ani în urmă, când am propus 12”, a declarat Preafericirea Sa, referindu-se la planul de canonizare până în 2025. Totodată, el a anunțat că patru cuvioși români din Sfântul Munte Athos se află printre propuneri, menționând că trei dintre aceștia au fost propuși de Biserica Ortodoxă Română, iar unul, Cuviosul Nifon, ctitorul Schitului Prodromu, a fost propus de un grec, cu acordul Patriarhiei Ecumenice.
„Trei i-am propus noi, iar pe unul l-a propus un grec, fapt la care nu ne așteptam. Patriarhia Ecumenică a fost de acord. Este tocmai ctitorul Schitului Prodromu, Cuviosul Nifon. Acel grec auzise despre viețuirea lui sfântă și este foarte interesantă această lucrare, că nu noi, ci altcineva, care nu este din neamul nostru, a făcut propunerea respectivă, pentru că era cunoscută din tradiția athonită viața acestui cuvios”, a adăugat Patriarhul României.
Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este compus din ierarhii celor 10 eparhii ale mitropoliei: Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii. La acestea se adaugă episcopii Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.
Această întrunire semnificativă subliniază dedicarea Bisericii Ortodoxe Române în recunoașterea sfințeniei celor care și-au dedicat viața credinței și comunității creștine, marcând un pas important spre canonizarea lor oficială.
Cititi mai multe pe basilica.ro.
Ecaterina
11 iulie 2024 at 10:09
Ar fi bine să se ducă procedura de sacralizare la bun sfârșit, dat fiind că până acum înalții prelați din BOR în frunte cu Preafericitul Daniel au tot șovăit în a-i confirma pe cei care au dus o viață sfântă, care au devenit nu doar modele pentru noi dar și mijlocitori către Dumnezeu. Mă bucur mult pentru Părintele Constantin Sârbu! Dar aștept proclamarea canonizării și-a celorlalți, care fie au mărturisit neînfricat Dreapta Credință indiferent dacă aceasta atrăgea moartea, închisoarea sau alte suplicii suportate cu bărbăție eroică, fie au trăit o viață sfântă, o viață fără de prihană, însoțită de faptele milei sufletești precum Părinții: Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ilarion Felea, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloaie și alții și alții. În felul acesta, Biserica ar demonstra fără urmă de îndoială că își păstrează Dreapta Credință, că-și păzește cu evlavie misiunea ei sfințitoare – sporind izvoarele de har mântuitor și, totodată, că-și menține misiunea sa conducătoare prin îndrumarea vieții creștinilor pe cele mai drepte (dar teribil de anevoioase) căi ale mântuirii. Să le ajute Dumnezeu înalților noștri demnitari bisericești să îndeplinească marea lucrare și să așeze în rândul sfinților pe fiii cea „Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească”!