Recenta tragedie în care o tânără a fost ucisă de un urs în România a stârnit reacții puternice, inclusiv din partea Monicăi Tatoiu. Aceasta a criticat dur atât turiștii care hrănesc urșii, cât și ONG-urile care militează pentru drepturile acestor animale, cerând măsuri mai stricte și sancțiuni drastice.
„Turiștii care hrănesc urșii trebuie să fie amendați drastic, iar ONG-urile ar trebui să le ofere turiștilor spray-uri speciale anti-urși,” a declarat Tatoiu. Într-o intervenție la B1 TV, ea a afirmat că există o industrie bine finanțată în spatele acestor ONG-uri, sugerând că acestea ar avea legături cu interese economice externe, inclusiv cu Partidul Verzilor, despre care susține că ar fi fost finanțat de Rusia. „Toate aceste ONG-uri trebuie verificate la finanțare. Cei care le finanțează au interese economice, să nu deschidem hidrocentrale, să depindem de unele prețuri la electricitate. În spate sunt fonduri de investiții,” a spus Tatoiu.
Măsuri întărite de monitorizare a urșilor
În contextul acestei controverse, Romsilva a anunțat creșterea măsurilor de monitorizare a urșilor, în special în zonele turistice. Instituția va monta panouri de avertizare și camere de monitorizare în zonele de risc pentru a preveni incidentele nefericite.
„Măsurile au fost adoptate în urma creșterii populației de urs, a schimbării comportamentului acestei specii și a interacțiunii tot mai dese cu oamenii. Vor fi identificate și monitorizate cu atenție traseele turistice cele mai expuse interacțiunii dintre om și urs,” a declarat directorul general al Romsilva, Dan Siiulescu. Panourile de avertizare și camerele de monitorizare vor ajuta la identificarea în timp real a prezenței urșilor pe traseele frecventate de turiști, asigurând astfel o reacție rapidă în caz de pericol.
Date despre populația de urși în România
Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, reprezentând circa 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național. Pe cele 100 de fonduri cinegetice administrate de Romsilva, anul trecut au fost evaluate aproximativ 2.700 de exemplare de urs, de aproape trei ori mai mult decât efectivul optim de 948 de exemplare.
Regia Națională a Pădurilor administrează 3,13 milioane hectare de păduri proprietate publică a statului, ceea ce reprezintă circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier la standard internațional. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru a proteja atât viața umană, cât și populația de urși, evitând astfel tragedii similare în viitor.
Ecaterina
14 iulie 2024 at 19:25
Daaaa, „deșteapta” pământului, Rusia e vinovată că urșii atacă turiștii! Deții dovezi că finanțează Partidul Verzilor sau doar emiți baliverne?
S-a făcut atâta caz din tragedia asta, încât mă întreb dacă deposedarea României de resurse (indiferent de tipul lor – naturale sau umane) ori regresia românismului (cât de lipsită de patriotism poate fi clasa noastră politică în fața ofensivei minoritarilor etnici, în frunte cu evreii și ungurii împotriva românilor) ar fi suscitat atâtea discuții interminabile și-atâtea opinii!? Nimeni nu-și pune problema de izbucnirea unei crize economice cu care ne-am putea confrunta sau a unui război care ne-ar separa ca țară – chipurile – în regiuni autonome, care ar trasa noi granițe și ne-ar tranșa teritorial, dar, în schimb, se dezbate la nesfârșit o situație ABSOLUT nefericită, a unei copile ghinioniste, care a avut neșansa să-ntâlnească în drumețiile ei o ursoaică agresivă. Creștinește vorbind, dar și asta – trăncăneala asta nesfârșită asupra subiectului – demonstrează că am uitat să fim buni creștini, ar fi cazul s-o lăsăm să se odihnească în pace, să încercăm să găsim soluții constructive, ca să evităm pe viitor astfel de evenimente funeste, FĂRĂ acuzații de tot felul și fără să ne vărsăm mânia pe animale, poate la fel de vulnerabile ca și omul. E drept, mult mai ușor este să învinovățești, decât să construiești, să iei măsuri inteligente și să te implici. Despicarea firului în 14 nu duce la nimic bun. După bebelușii carbonizați de la Maternitatea Giulești, spitalele au continuat să ardă, după dezastrul de la Colectiv a urmat cel de la Ferma Dacilor, apoi cel de la Rânca, de la Mărișel, au urmat exploziile de la Crevedia, necazurile nu ocolesc și nici nu-și iau vacanță, dar din păcate, pe noi ne prind mereu nepregătiți, mereu izolați și înstrăinați în fața dezastrelor, arătând doar cu degetul. Pălăvrăgim întruna fără rezultate concrete. Ăștia suntem!