Părintele Efrem Bandarica, cunoscut bucătar la Mănăstirea Dervent din Constanța, a dezvăluit recent pe pagina sa de Facebook o nouă rețetă delicioasă: Vinete și dovlecei prăjiți, în sos de roșii și busuioc. Acest preparat, bogat în arome mediteraneene, promite să încânte papilele gustative ale oricărui gurmand. Rețeta detaliată include ingrediente simple și tehnici tradiționale, oferind astfel un gust autentic și plin de savoare. Părintele nu uită să menționeze și importanța ajutorului colectiv în realizarea acestor bucate, exprimându-și recunoștința față de cei care au fost alături de el în bucătărie. În continuare, descoperiți pașii necesari pentru a pregăti această delicatesă!
Citește și: Preotul care conduce Jandarmeria Argeș: Povestea fascinantă a colonelului Cezar Toma!
Vinete și dovlecei prăjiți, în sos de roșii și busuioc
Ingrediente:
- 3 vinete potrivite (feliate pe lungime);
- 3 dovlecei (feliați rondele de 2 cm grosime);
- 1 linguriță sare;
- 6 linguri ulei de măsline extravirgin;
- 3 – 5 caței de usturoi, decojiti și tăiați felii;
- 1 cană frunze de busuioc bine împachetate, tocate marunt;
- 6 roşii mari, tăiate cubuleţe cu sucul lor.
- 1 lingură pasta de ardei (puteți folosi şi 1/2 linguriţă fulgi de ardei roşu),
- *oleacă de piper negru macinat.
Mod preparare:
Tăiaţi vinetele în jumătate pe lungime, dovleceii rondele si așezați- le pe o strecurătoare mare. Presărați cu 1 linguriță de sare și lasati-le sa stea pe strecuratoare in timp ce pregatiti sosul de rosii.
Încinge 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o tigaie mare adâncă. Adăugați usturoiul şi busuiocul şi gătiți timp de 2 minute.
Adăugaţi roşii tăiate cubuleţe, 1/2 linguriţă de sare, piper, 1 lingură pastă de ardei sau fulgi de ardei roşu şi gătiţi la foc mare timp de 15 minute
Între timp, într-o tigaie mare separată, încălziţi 3 linguri de ulei de măsline. Adăugaţi vinetele feliate, dovleceii ( pe rand) și ii prăjiți şi la foc mediu pe ambele părți. (Lasati sa se scurgă de ulei intr-o strecuratoare 10- 15 minute).
Odată ce sosul de roşii este gata, adăugați vinetele și dovleceii prăjiți. Reduceţi focul şi fierbeți timp de 20 de minute.
Se poate servi cald cu orez! Poftă bună!