Părintele Vlad Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacul din Sfântul Munte Athos, a fost invitat recent în cadrul podcastului „Altceva cu Artene”, unde a abordat teme delicate și profunde legate de moralitatea creștină și spiritualitate. Într-o discuție captivantă și provocatoare, Părintele Pimen a vorbit despre cel mai mare păcat, avortul, și despre modul în care boli grave precum cancerul sunt interpretate în contextul credinței ortodoxe.
Avortul: Păcatul suprem în viziunea Părintelui Pimen
Părintele Vlad Pimen a identificat avortul ca fiind cel mai mare păcat, explicând că acest act are consecințe spirituale grave atât pentru mamele care aleg această cale, cât și pentru sufletele copiilor nenăscuți. În opinia sa, fiecare femeie care a făcut un avort va fi confruntată cu copiii săi la Judecata de Apoi, unde aceștia vor avea rolul de „avocați ai acuzării”.
„O femeie care renunță la o sarcină, cum găsește iertare de la Dumnezeu? Tot prin spovedanie, prin căință, să nu mai repete lucrul ăsta. Se dezleagă, se iartă, dar o să mai aibă un hop la Dumnezeu, când e față în față cu Dumnezeu”, a explicat Părintele Pimen. El a subliniat că sufletul copilului avortat nu se reîncarnează, ci se întoarce la Dumnezeu, unde rămâne pentru eternitate. „Și acolo rămâne în veșnicie”, a adăugat el.
Părintele Pimen a detaliat că, la momentul judecății, sufletele acestor copii, ajunse la vârsta maturității, vor cere dreptate de la Dumnezeu pentru viața lor scurtată. „Și aceia ce o să facă? Pentru că ei nu au apucat să se bucure de viața asta pe pământ… o să zică: «Doamne, nu o ierta pe mama pentru ce a făcut, pentru că mie nu mi-a dat dreptul să mă bucur!»” a explicat el, subliniind gravitatea acestui păcat.
El a continuat să explice că „sufletul acela nu se mai duce, cum fac ăștia yoga și, asta, reîncarnare… că se duce în alt trup…. nu există!”. Părintele Pimen a accentuat că „De asta îi zice microcosmos, fiecare om, deci, odată vine pe pământ și după aia se întoarce la Dumnezeu și asta-i. Și acolo rămâne în veșnicie”.
Părintele Pimen a ilustrat că, la momentul judecății, „toți o să fim la vârsta Mântuitorului, nu o să fim toți copii și bătrâni, toți la vârsta asta, adică de-asta Raiul o să fie într-o frumusețe și atunci ăsta care în burta mamei nici nu apucat să iasă, o să ajungă la vârsta de 30 de ani, vârsta maturității și tu o să-ți întâlnești acolo în fața lui Dumnezeu, când te duci la judecată, pe copiii ăia… 1,2,3… pe care i-ai avortat”.
Cancerul: O lecție divină de smerenie
Pe lângă discuția despre avort, Părintele Vlad Pimen a abordat și subiectul bolilor grave, cum ar fi cancerul, pe care le vede ca pe un mijloc prin care Dumnezeu îi ajută pe oameni să învețe smerenia și să-și recunoască limitele. Conform învățăturilor sale, Dumnezeu poate permite suferința pentru a preveni mândria excesivă și pentru a aduce omul mai aproape de spiritualitate.
„Dumnezeu dacă știe că te-ai smerit de ajuns și e de folos, ți-a luat boala, ţi-a luat cancerul. Dumnezeu ne vrea smeriți. Preferă un păcătos smerit decât un drept mândru. N-ai cum să fii și mândru, și drept. În momentul în care tu te socoți drept, tu deja ești căzut că te-ai înălțat pe mândrie. Noi devenim un fel de dușmani a lui Dumnezeu când ne înălțăm și avem încredere în noi. Dumnezeu ne vrea smeriți. Uneori îngăduie să cădem în anumite păcate, doar să ne smerim pentru că dacă vede că noi din cauza mândriei începem să ne înălțăm, să facem rău celor din jur, pentru că ne socotim drepți, atunci Dumnezeu ne îngăduie o cădere, un necaz, o suferință, o boală, ceva ca să ne smerim. Și atunci mergem la doctor și ne spune: cancer de gradul trei. Și atunci ai pe listă că mai ai o lună și te duci acasă, te uiți în dreapta, te uiți în stânga și după aia începi să spui «Doamne, am auzit că tu faci minuni». Și astfel începi să te smerești. Dumnezeu dacă știe că te-ai smerit de ajuns și e de folos, ți-a luat boala”, a spus Părintele Pimen Vlad la podcastul Altceva cu Artene.