Un nou proiect de lege prezentat de partidul Liga din Italia, condus de fostul premier Matteo Salvini, solicită interzicerea utilizării formelor feminine pentru substantivele care denumesc funcțiile publice. Proiectul, inițiat de deputatul Manfredi Potenti și intitulat „Dispoziții pentru protejarea limbii italiene, cu respectarea diferențelor de gen”, propune amenzi de la 1.000 la 5.000 de euro pentru cei care nu respectă această dispoziție.
Detalii proiectului de lege
Liga dorește eliminarea utilizării femininului în documentele administrației publice pentru funcțiile instituționale, cum ar fi „primăriță”, și revenirea la utilizarea exclusivă a variantei masculine, indiferent de sexul persoanei la care se referă documentul. Potrivit partidului, scopul acestei măsuri este de a „păstra integritatea limbii italiene și de a evita modificarea abuzivă a titlurilor publice prin încercări simbolice de adaptare a acestora”.
Sancțiuni preconizate
Proiectul de lege prevede sancțiuni severe pentru nerespectarea acestei măsuri. Astfel, orice act sau document emis de entități publice sau finanțate din fonduri publice, în care se utilizează genul feminin pentru titluri instituționale, grade militare, titluri profesionale sau funcții publice, va atrage amenzi administrative cuprinse între 1.000 și 5.000 de euro.
Reglementări specifice
Conform articolului 2 al proiectului de lege, este interzisă utilizarea genului feminin pentru neologismele aplicate titlurilor instituționale ale statului și altor funcții similare. Articolul 3 menționează interzicerea folosirii discreționare a femininului sau a genului exagerat în orice experiment lingvistic, permițând totuși utilizarea formei duble sau a masculinului universal, considerat neutru și fără conotații sexiste.
Argumentele Partidului Liga
Partidul Liga argumentează că este necesar să se evite excesele lingvistice care nu respectă instituțiile și că lupta pentru egalitatea de gen nu trebuie să includă modificări abuzive ale limbii. Potrivit Ligii, aceste modificări simbolice nu contribuie la respectarea instituțiilor și pot conduce la distorsionarea limbii italiene.
Citește și: Elon Musk critică dur pana istorică Microsoft Windows: „Cel mai mare eșec IT petrecut vreodată”
Propunerea Ligii Italiene a stârnit dezbateri intense în Italia și nu numai, fiind un subiect sensibil ce implică atât aspecte lingvistice, cât și de egalitate de gen. Proiectul de lege nu a fost încă programat pentru vot, însă discuțiile continuă, iar sancțiunile propuse reflectă seriozitatea cu care Liga tratează acest subiect.
Rămâne de văzut cum va evolua această inițiativă legislativă și ce impact va avea asupra utilizării limbii italiene în contextul funcțiilor publice.