Începând cu această săptămână, România va experimenta o scădere semnificativă a temperaturilor, comparativ cu valorile înregistrate în săptămâna precedentă. Potrivit Elenei Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile vor varia între 23 și 33 de grade Celsius pe parcursul zilei, iar pe timpul nopții, minimele vor atinge cel mult 21 de grade Celsius. Totuși, spre sfârșitul săptămânii, valul de căldură va reveni.
În primele zile ale săptămânii, temperaturile vor fi relativ moderate, cu maxime între 23 și 33 de grade Celsius și minime nocturne între 12 și 21 de grade Celsius. Însă, nu va lipsi instabilitatea atmosferică, manifestată prin ploi și furtuni, în special în zonele montane și submontane. Ulterior, aceste fenomene se vor extinde și în alte regiuni, precum Maramureș, Crișana, Transilvania, Moldova, și pe arii restrânse în Muntenia, Dobrogea și Oltenia.
„Ne așteptăm la cantități de precipitații care, local, pot depăși 15-25 de litri pe metrul pătrat, iar în zona montană, aceste cantități pot ajunge chiar și la 30 de litri pe metrul pătrat. De asemenea, sunt posibile averse torențiale, intensificări ale vântului și căderi de grindină”, a declarat Elena Mateescu pentru un post TV, conform News.ro.
Pe măsură ce săptămâna avansează, temperaturile vor începe să crească din nou. Începând de miercuri, valorile termice vor atinge 34 de grade Celsius, iar de joi se vor înregistra din nou temperaturi caniculare, de 35 de grade Celsius. Până la sfârșitul săptămânii, maximele vor urca până la 37, posibil chiar 38 de grade Celsius.
„Vremea caniculară va predomina în special în partea de vest, sud și est a țării”, a adăugat directoarea ANM.
Astfel, România va trece printr-o săptămână de tranziție, de la temperaturi mai moderate și instabilitate atmosferică la un nou val de căldură intensă spre finalul intervalului.