În urma aprobării unui amendament de către Parlamentul bulgar, care interzice „propaganda” legată de comunitatea LGBT+ în școli, mai multe ONG-uri și partide și-au exprimat ferm opoziția, considerând această măsură o încălcare gravă a legislației europene. Criticii au fost extrem de vocali, iar comunitatea LGBT+ a răspuns cu revolte și scandaluri.
Citește și: Bulgaria se impune și dă lecții României: A adoptat o lege care interzice propaganda LGBTQ în școli!
Amendamentul și sprijinul politic
Modificarea legii educației, propusă de partidul naționalist Renașterea, a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare într-un vot dublu. Din cei 240 de deputați, 200 au participat la ultimul vot, dintre care 135 au votat pentru, 57 împotrivă, iar 8 s-au abținut. Pe lângă sprijinul naționaliștilor, amendamentul a fost susținut de Partidul Socialist Bulgar, conservator din punct de vedere social, și de conservatorii GERB, membri ai Partidului Popular European.
Liberalii reformiști din PP-DB, partidul minoritar turc și unii deputați GERB s-au opus măsurii, criticând decizia conducerii propriului partid.
Conținutul legii și reacții publice
Noua lege interzice „propaganda, promovarea sau incitarea sub orice formă, directă sau indirectă, în sistemul educațional a ideilor și punctelor de vedere legate de orientarea sexuală netradițională și/sau identitatea de gen, alta decât cea biologică”. Măsura a generat un val de furie și scandaluri, culminând cu proteste în centrul capitalei Sofia, unde comunitatea LGBT+ și susținătorii săi au fost extrem de vocali.
Elisaveta Belobradova, membru al partidului reformist PP-DB, a descris măsura drept „populism ieftin”, în timp ce Georgi Georgiev din GERB a subliniat că această definiție creează un „precedent nemaiauzit” și contrazice Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Implicații juridice și sociale
ONG-urile au avertizat asupra implicațiilor negative și a ambiguității juridice pe care amendamentul o presupune. Denița Liubenova, avocat al ONG-ului Deistvie, a declarat că legea „prevestește în mod implicit o vânătoare de vrăjitoare și sancționează orice eforturi educaționale legate de persoanele LGBT+ în școli”. Revolta comunității LGBT+ și a susținătorilor săi a fost evidentă, aceștia organizând proteste și scandând împotriva discriminării.
„Interdicția nu este o idee originală a deputaților interesați ai (partidului) Renașterea, ci este un model rusesc care a fost deja transferat în alte țări cu democrații în criză, precum Ungaria și Georgia”, a criticat Liubenova.
Context european
Apărătorii amendării legii educației au susținut în Parlament că modificarea legislativă reflectă spiritul Constituției Bulgariei, care prevede că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat și o femeie și, de asemenea, se aliniază cu valorile creștinismului ortodox.
Citește și: Alertă de tsunami în Japonia după un cutremur catastrofal: măsurile de precauție sunt în curs de desfășurare
EFE amintește faptul că Uniunea Europeană a înghețat miliarde de fonduri destinate Ungariei după ce Budapesta a aprobat în 2021 o lege pe care Bruxellesul o consideră discriminatorie și care interzice afișarea conținutului homosexual pentru minori în media, publicitate și literatură, precum și discuțiile despre problematica LGBT în programele educaționale.