Un val de critici a fost lansat recent de jurnalistul Liviu Alexa la adresa artistului Tudor Chirilă și a altor figuri publice care au urcat pe scena festivalului UNTOLD, eveniment care a avut loc în weekend-ul trecut la Cluj-Napoca. Alexa a postat pe rețelele de socializare un text virulent în care îl acuză pe Chirilă de ipocrizie și de adoptarea unei „dubla măsuri” în ceea ce privește valorile morale pe care le promovează.
În postarea sa, Alexa recunoaște că apreciază muzica veche a trupei Vama, din care face parte Tudor Chirilă, însă îl descrie pe artist ca fiind o „loază patentată, un cretin îngâmfat și violent.” Această afirmație vine pe fondul unui incident neplăcut dintre regretatul Victor Lungu, fost redactor-șef la Ziar de Cluj, și Chirilă, despre care Alexa menționează că „a avut cu el un incident de doi lei.”
Tudor Chirilă criticat pentru implicarea la UNTOLD
Jurnalistul nu s-a oprit aici și a continuat cu critici la adresa lui Chirilă pentru discursul său de pe scena UNTOLD, în care artistul a vorbit despre corupția din România și a făcut referiri la „sclavii” care acceptă această stare de fapt. Alexa a punctat că, în opinia sa, Chirilă nu are dreptul să vorbească despre astfel de probleme cât timp urcă pe o scenă finanțată, potrivit jurnalistului, de „un barosan pedofil” și de „banii sclavilor clujeni.”
„Papagalul moralist s-a suit și el pe scenă la Untold în acest week-end zborșindu-se la publicul tălâmb și făcându-i pe spectatori „sclavi”, cum ar veni sclavi că îi acceptă pe barosanii care își bat joc de România, care fură și corup. Ba, Chirilă, tu vorbești, ba? Barosane, erai pe o scenă plătit de un barosan pedofil, Bogdan Buta, copil de securist, baaaaaa! Ai fete mici acasă, baaaaa, cum ai putut legitima căcatul Untold, ba, nimurucule? Untold e festival startat cu bani publici, baaaaa, sclav al banilor ce ești, beneficiază de servicii moca din partea administrației ce înseamnă sume inimaginabile, TOT din banii „sclavilor” clujeni, baaaa, Chirilă! Mai, lasă-ne, bre, cu mesajele tale, plm, duhnesc a dubla măsură!” a scris jurnalistul.
Critici la adresa lui Furdui Iancu și alte personalități
Nu doar Chirilă a fost ținta criticilor lui Liviu Alexa. Jurnalistul a lansat atacuri și la adresa interpretului de muzică populară Furdui Iancu, care a cântat imnul României pe aceeași scenă la UNTOLD. Alexa a menționat că acest gest este cu atât mai problematic cu cât, cu o seară înainte, Sam Smith, un artist cunoscut pentru susținerea comunității LGBT, a susținut un concert pe aceeași scenă, într-un spectacol pe care Alexa l-a descris ca fiind un „promotor al culturii gay.”
„Dobitocul de Furdui Iancu s-a dus pe scenă Untold, festivalul organizat de un pedofil gay, să cânte imnul României pe aceeași scenă unde cu o seară înainte Sam Smith s-a flendurit în rochițe femeiești ca să ne promoveze cultura gay, fiindcă, nu-i așa, suntem bătuți în cap și nu prea înțelegem cum e cu LGBT.”
Jurnalistul și-a exprimat dezamăgirea că asociațiile ortodoxe sau alte grupuri naționaliste nu au reacționat la acest fapt și și-a exprimat îngrijorarea că România va adopta rapid legislația privind căsătoriile între persoanele de același sex, într-un ritm „mai rapid decât Grecia.”
„Mă așteptam ca asociațiile ortodoxe sau dacopații României să reacționeze, mă așteptam ca artiștii cu coloană din folclorul românesc să aibă o poziție, nimeni NIMIC. Predicție: România va vota legea căsătoriei pentru persoanele de același sex cu o viteză de Mach 2, chiar și față de Grecia.”
Reacțiile publicului și implicațiile viitoare
Postarea lui Liviu Alexa a generat un val de reacții mixte pe rețelele de socializare, cu unii utilizatori care au susținut punctul de vedere al jurnalistului și alții care au criticat tonul său și acuzațiile aduse. UNTOLD, un festival cu o popularitate imensă la nivel național și internațional, a fost adesea subiect de controverse, iar aceste comentarii par să alimenteze dezbaterea despre moralitate, ipocrizie și influența finanțării publice în evenimentele culturale.
Citește și: INIMO, cel mai mare festival caritabil din Europa, se desfășoară la Iași!
Rămâne de văzut dacă aceste critici vor avea un impact asupra imaginii publice a celor vizați sau dacă discuțiile vor continua să agite spiritele în contextul social și cultural din România.