Părintele Vasile Thermos, în cartea sa Sfaturi pentru o creștere sănătoasă a copiilor, pune un accent deosebit pe rolul crucial al părinților în educația sexuală a copiilor. El subliniază că, la fel ca în cazul tuturor celorlalte aspecte ale educației, și acest domeniu ar trebui să își aibă rădăcinile în familie. Părintele Thermos argumentează că transferul complet al acestei responsabilități către școală sau alți specialiști nu este doar nefiresc, ci și o fugă de responsabilitate din partea părinților. În viziunea sa, părinții sunt cei care au cea mai mare sensibilitate și înțelegere față de nevoile copilului, motiv pentru care ei ar trebui să fie cei care inițiază și ghidează discuțiile despre educația sexuală, lăsând școala să aibă un rol complementar, și nu principal. Astfel, autorul îndeamnă părinții să abordeze cu seriozitate acest subiect esențial, așa cum fac cu oricare altă latură a educației copilului lor, potrivit doxologia.ro.
Citește și: Pr. Arsenie Papacioc: Răceala dintre soți este consecinţa păcatelor
Educația sexuală a copiilor este responsabilitatea părinților
Toate laturile educaţiei încep de acasă, de ce să nu înceapă şi educaţia sexuală tot de aici? Ar fi nefiresc să se transfere pe deplin altuia această responsabilitate.
În niciun caz modul delicat şi serios de a discuta despre educaţia sexuală nu trebuie să fie evitat de părinţi, nu trebuie transferată responsabilitatea acestei lucrări niciunui alt om, fie el profesor sau cleric sau specialist care nu are contact cu sensibilitatea copilului, aşa cum au părinţii şi care nu are acelaşi sentiment de răspundere faţă de copil cum au părinţii – oameni care au păreri diferite, uneori potrivnice părerilor părinţilor.
Acest transfer pare să-i liniştească pe moment pe părinţi dar, de fapt, este doar o fugă de responsabilitate, iar noi va trebui să privim această temă în faţă, aşa cum facem cu oricare altă latură a educaţiei. Toate aspectele educaţiei încep de acasă; atunci, de ce să nu înceapă şi asta?
Noi, părinţii, îi educăm pe copii cum să se poarte frumos, abia apoi învaţă despre asta şi la şcoală, dar începutul s-a făcut acasă. Îi învăţăm pe copii cum să respecte efortul celorlalţi sau mediul sau cum să conlucreze. Toate laturile educaţiei încep de acasă, de ce să nu înceapă şi educaţia sexuală tot de aici? Ar fi nefiresc să se transfere pe deplin altuia această responsabilitate.
Altceva este dacă în subsidiar, la şcoală, se va relua această temă, dacă va ajuta lucrarea noastră, dar demersul principal al pregătirii le aparţine părinţilor.
(Pr. Vasile Thermos, Sfaturi pentru o creştere sănătoasă a copiilor, traducere de preot Şerban Tica, Editura Sophia, Bucureşti, 2009, pp. 65-66)