Întrebarea „Apă plată sau carbogazoasă?” este una pe care o auzim frecvent în cafenele sau restaurante. Majoritatea oamenilor au deja o preferință, dar te-ai întrebat vreodată dacă una este mai sănătoasă decât cealaltă? Acest articol explorează în detaliu diferențele dintre apa plată filtrată și cea carbogazoasă, excluzând din discuție apa minerală, tonică sau aromată, care au alte particularități.
Hidratarea și sănătatea dinților
Potrivit descopera.ro, ambele tipuri de apă sunt excelente pentru hidratarea corpului. Cercetările arată că apa carbogazoasă hidratează la fel de eficient ca apa plată, așa că, din punct de vedere al hidratării, nu există o diferență semnificativă.
Apa carbogazoasă este produsă prin adăugarea de dioxid de carbon în apă, rezultând acid carbonic, ceea ce face apa mai acidă, cu un pH de aproximativ 3,5, comparativ cu pH-ul aproape neutru al apei plate, între 6,5 și 8,5. Deși această aciditate suplimentară poate slăbi smalțul dinților în cazuri rare, pericolele sunt minime și apar doar dacă apa este combinată cu zahăr sau citrice, care au o aciditate mai ridicată. Dacă te îngrijorează acest aspect, un pahar de apă plată după consumul de apă carbogazoasă poate ajuta la neutralizarea acidului și protejarea dinților.
Impactul asupra digestiei
Un mit comun este că apa, indiferent de tip, poate afecta digestia dacă este consumată în timpul meselor. În teorie, se presupune că ar putea dilua acidul gastric, însă cercetările demonstrează că nu există efecte negative. Sistemul digestiv se adaptează fără probleme la hidratare în timpul mesei.
Cu toate acestea, apa carbogazoasă poate provoca disconfort pentru unii oameni, în special din cauza gazelor care pot duce la balonare și crampe. În plus, pentru cei cu afecțiuni ale vezicii urinare, aciditatea apei carbogazoase poate agrava simptomele.
Este apa de la robinet sigură?
În Australia, apa de la robinet este monitorizată cu rigurozitate și este complet sigură pentru consum. În plus, spre deosebire de apa îmbuteliată, aceasta conține fluor, care ajută la prevenirea cariilor dentare, mai ales la copii. Așadar, consumul de apă de la robinet poate avea beneficii suplimentare pentru sănătatea orală comparativ cu apa îmbuteliată, fie ea plată sau carbogazoasă.
Apa rece sau la temperatura camerei?
Un alt aspect de luat în considerare este temperatura apei. Studiile privind efectele consumului de apă rece versus apă la temperatura camerei sunt surprinzător de puține. Totuși, unele cercetări sugerează că apa foarte rece poate încetini digestia, în timp ce poate, temporar, să accelereze metabolismul, deoarece corpul trebuie să o încălzească la temperatura normală. Acest efect este, însă, minim și nu are un impact semnificativ asupra pierderii în greutate.
Citește și: Bolile pe care le poți contracta de la piscină și cum să le previi. Măsuri esențiale de precauție
Concluzie: Care este cea mai sănătoasă opțiune?
Apa, indiferent dacă este plată sau carbogazoasă, rămâne cea mai sănătoasă alegere pentru hidratare. Dacă ești îngrijorat de impactul acidității apei carbogazoase asupra dinților sau sistemului digestiv, alege să alternezi între cele două sau pur și simplu clătește-ți gura cu apă plată după ce ai consumat apă carbogazoasă. De asemenea, asigură-te că apa pe care o consumi, fie de la robinet, fie îmbuteliată, este de bună calitate și nu conține ingrediente adăugate care ar putea avea efecte negative asupra sănătății.