Într-o lume în continuă schimbare, unde educația este cheia formării viitorului, este esențial să ne amintim de înțelepciunea filozofului Seneca care afirma: „Nu pentru școală învățăm, ci pentru viață.” Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Adrian Agachi, adresează un apel important în contextul începerii noului an școlar. El subliniază importanța educației nu doar în termeni academici, ci ca pregătire pentru viața reală și pentru întâlnirea cu valorile spirituale fundamentale. Într-o eră în care cunoștințele sunt esențiale, Biserica se angajează să completeze acest parcurs educațional, oferind copiilor nu doar cunoștințe, ci și îndrumare spirituală. Într-o perioadă de început, să ne rugăm pentru ca eforturile de învățare ale elevilor să fie împlinite prin pregătirea adecvată pentru viața concretă și întâlnirea cu Învățătorul Iisus Hristos, Cel care este „Calea, Adevărul și Viața”.
Preot Adrian Agahi:
”„Nu pentru școală învățăm, ci pentru viață”, spunea filozoful Seneca.
Cu siguranță, efortul de învățare presupune din partea elevului determinare, competență, dorință de progres, perseverență. Dar, în absența pregătirii pentru viața concretă, acest efort rămâne fără o finalitate reală.
Ideal este ca școala să îi pregătească pe elevi pentru viață, să le ofere reperele și modelele de care au nevoie pentru a deveni oameni de caracter, înzestrați cu un discernământ profund, hotărâți și responsabili.
În același timp, Biserica încearcă întotdeauna să desăvârșească acest efort prin pregătirea copiilor pentru a cunoaște Viața.
Nu doar viața pământească, ci pe Cel ce este Viața, adică Mântuitorul Iisus Hristos.
Prin participarea la activitățile catehetice, liturgice, filantropice, eforturile copiilor de a ajunge să fie pregătiți pentru viața în această lume sunt încununate, transfigurate în dialogul permanent cu Învățătorul prin excelență, cu Cel care ne-a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6).
Astăzi, la început de an școlar, să ne rugăm ca eforturile de învățare ale tuturor elevilor să fie răsplătite atât prin pregătirea lor pentru viața concretă, cât și prin înfăptuirea întâlnirii cu Cel Ce este Viața.
Așa cum Însuși Mântuitorul ne-a spus: „Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la Mine, că a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor” (Matei 19, 14).”