Autoritățile din Bulgaria sunt într-o stare de vigilență maximă, în urma depistării primului caz de holeră din ultimul secol. Incidentul, primul de acest tip raportat în 103 ani, a fost declanșat de un tânăr indian de 23 de ani, care locuiește în Bulgaria și care s-a întors recent dintr-o călătorie în New Delhi, India. Potrivit relatărilor Rador Radio România și DARIK, tânărul a călătorit între 13 august și 2 septembrie, iar simptomele au apărut la scurt timp după întoarcerea sa.
Primul caz de holeră înregistrat în Bulgaria după 103 ani: un tânăr indian, internat în Sofia
Confirmarea infecției a fost făcută oficial de Inspectoratul Regional de Sănătate al capitalei bulgare, Sofia. Pacientul a fost internat într-un spital din capitală, unde s-a prezentat cu simptome severe de diaree acută. După analize de laborator riguroase, rezultatele au fost validate de Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecţioase şi Parazitare, confirmând diagnosticul de holeră.
În prezent, pacientul se află în izolare, însă medicii raportează că starea sa generală este stabilă și nu prezintă complicații majore. În plus, o persoană care a intrat în contact cu bolnavul a fost plasată în carantină obligatorie, iar în urma investigațiilor epidemiologice, nu au fost descoperite alte persoane de contact. De asemenea, autoritățile au subliniat că pacientul nu a vizitat locuri publice, limitând astfel riscurile unei eventuale răspândiri a bolii.
Spitalul în care este tratat tânărul a implementat măsuri stricte de dezinfectare și un regim anti-epidemic riguros pentru a preveni răspândirea infecției. Aceste măsuri sunt considerate esențiale având în vedere natura extrem de contagioasă a holerei.
Holera, o boală infecțioasă gravă, este cauzată de ingestia de alimente sau apă contaminate și se manifestă prin afectarea intestinului subțire, provocând simptome gastrointestinale severe, deshidratare rapidă și, în cazuri extreme, poate duce la o rată ridicată a mortalității. Măsurile de prevenire și tratare sunt vitale, având în vedere potențialul rapid de răspândire al acestei afecțiuni contagioase.