În comuna Dănești, situată în apropierea orașului Târgu Jiu, într-o școală mică, dar modernizată recent, procesul educațional continuă pentru un grup restrâns de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a patra. În această instituție școlară, un număr de 12 copii își desfășoară studiile cu entuziasm, beneficiind de condiții similare celor din mediul urban, însă cu avantajul apropierii de casă. Mediul școlar primitor, dar și apropierea de comunitate, le oferă elevilor o experiență educațională unică, caracterizată de o interacțiune strânsă între colegi și dascăli.
Început de an școlar la Dănești: 12 elevi învață într-un sistem de predare simultan, sub îndrumarea învățătoarei Lavinia Cernătoiu
De mai bine de zece ani, învățătoarea Lavinia Cernătoiu își dedică timpul predării simultane, reușind să împartă eficient o singură oră între patru clase diferite. În ciuda dificultăților, acest sistem de învățământ are avantaje notabile. “Timpul alocat fiecărui elev e mai mare. E, de asemenea, destul de dificil să predai patru discipline într-o singură oră de curs, dar experienţa ne-a învăţat şi lucrul acesta, iar elevii nu au de suferit”, a explicat aceasta. Predarea simultană nu doar că stimulează capacitățile de învățare ale elevilor, dar oferă și o oportunitate unică pentru dezvoltarea socializării și a colaborării între copii de vârste diferite.
În acest an, cei 12 elevi care formează clasele de la pregătitoare la a patra se bucură de această metodă de predare. „Cel mai mare plus al învăţământului simultan este socializarea, este dezvoltarea unor comportamente de a sprijini şi ajuta pe cei mai mici sau de a colabora între copii cu vârste diferite. Sunt foarte plăcut surprinsă de elevii mai mici care sunt foarte curioşi la disciplinele Istorie, Geografie şi întreabă când vom învăţa, de ce nu facem asta”, a adăugat învățătoarea Lavinia Cernătoiu. Acest mod de învățare facilitează și schimbul de cunoștințe între elevi, stimulând curiozitatea celor mici în privința unor materii mai avansate pentru vârsta lor, potrivit pandurul.ro.
Entuziasmul elevilor a fost evident în prima zi de școală, când aceștia s-au reîntors cu bucurie la bănci și s-au revăzut cu colegii și învățătoarea lor. „Punem în ghiozdan speranţă, voinţă, suflet, interes. Și-o amintire din vacanţă. A început şcoala, mult succes!”, le-a urat doamna Cernătoiu, inspirându-i pe micii școlari din Dănești să îmbrățișeze noul an școlar cu încredere și determinare. Acest început de an aduce speranță și noi oportunități pentru un proces educațional bazat pe comunitate și sprijin reciproc.