Părintele Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat în mod categoric la descalificarea unui judoka de la Jocurile Olimpice, după ce acesta a fost suspendat timp de cinci luni pentru că și-a făcut Semnul Crucii înainte și după meciul său. Acest incident a generat o dezbatere intensă cu privire la libertatea de exprimare a credinței în contexte sportive internaționale, iar intervenția părintelui Agachi a subliniat o serie de aspecte profunde legate de spiritualitatea creștină și relația acesteia cu regulile stricte ale competițiilor olimpice.
Părintele Adrian Agachi a criticat suspendarea judoka-ului care și-a făcut Semnul Crucii la Jocurile Olimpice
Într-un mesaj publicat pe Facebook, părintele Agachi a adus în discuție faptul că gestul sportivului nu a fost unul menit să afișeze credința sa religioasă în mod ostentativ, ci mai degrabă o practică firească pentru orice creștin, care își închină activitățile zilnice Domnului. „Un campion mondial și european la judo a fost suspendat timp de 5 luni din orice activitate sportivă pentru că a făcut semnul crucii înainte și după încheierea unui meci al său de la Jocurile Olimpice…”, a notat părintele, criticând astfel decizia de suspendare.
Pr. Agachi a continuat să explice că „gestul însemnării cu sfânta cruce a fost interpretat drept o încălcare a regulilor de concurs care interzic sportivilor să își afișeze credința religioasă”, subliniind că pentru creștini, acest gest nu este o metodă de publicitate sau o încercare de prozelitism, ci o simplă invocare a ajutorului divin. El a mai adăugat că un creștin practică acest ritual în diverse momente ale zilei, fie înainte de a începe o activitate, fie pentru a mulțumi lui Dumnezeu după finalizarea ei.
În continuarea mesajului său, părintele a accentuat că sportivul „nu a dorit să convertească mulțimile la creștinism sau să le impună celorlalți propria credință când s-a închinat înainte de concurs și după ce l-a încheiat”, ci doar a cerut binecuvântarea divină, o practică adânc înrădăcinată în viața cotidiană a multor credincioși. În ciuda acestui fapt, sancțiunea primită reflectă o percepție distorsionată asupra exprimării credinței în spațiul public.
Mesajul părintelui Agachi se încheie cu o critică la adresa toleranței selective din societatea modernă, în care gesturi simple și nevinovate, cum este Semnul Crucii, sunt considerate ofensatoare, în timp ce alte comportamente, mult mai controversate, sunt acceptate fără rezerve. „Timp suficient să medităm la cât de ofensatoare a ajuns să fie considerată închinarea în public, la un concurs sportiv, dar și cât de liniștiți rămânem când multe alte păcate sunt proliferate, tot în public, chiar la deschiderea acelorași concursuri”, a concluzionat el.
Această reacție a declanșat discuții despre limitele libertății religioase în cadrul competițiilor sportive internaționale și despre modul în care reglementările impuse de organizatori influențează manifestările de credință ale sportivilor.