În Serbia a avut loc premiera filmului „Poporul lui Hristos – Epoca noastră”, o producție care tratează în mod detaliat persecuția îndreptată împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Această creație cinematografică a fost realizată cu contribuția celebrului regizor sârb Emir Kusturica, iar Patriarhul Porfirie al Serbiei a fost prezent la evenimentul de lansare.
Premiera filmului ‘Poporul lui Hristos’ în Serbia a evidențiat persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene
Filmul își propune să aducă în atenția publicului suferințele prin care trece Biserica Ortodoxă într-o lume modernă tot mai dominată de provocări. Acesta se concentrează în special pe situația din Ucraina, unde, potrivit producătorilor, credincioșii nu se confruntă doar cu probleme de ordin spiritual, ci și cu atacuri directe, inclusiv bombardamente cu rachete. Într-o declarație pentru Sputnik Srbija, realizatorii filmului au subliniat că acesta reflectă „Golgota Ortodoxiei” din zilele noastre.
The premiere of Emir Kusturica’s documentary film “People of Christ. Our Time” about the “Maidan,” repressions in Ukraine and persecution of the Ukrainian Orthodox Church took place in Serbia.
— 🅰pocalypsis 🅰pocalypseos 🇷🇺 🇨🇳 🅉 (@apocalypseos) September 21, 2024
The film tells the story of the seizure of the Kiev-Pechersk Lavra, where chapels were… pic.twitter.com/kzSvqU8Gcr
Regizorul și scenaristul Jovan Marković a mărturisit că a avut ocazia de a vizita de mai multe ori Kievul, iar într-una dintre aceste călătorii ar fi fost chiar arestat. Această experiență personală i-a oferit o înțelegere mai profundă a contextului tensionat din Ucraina, ceea ce a contribuit semnificativ la realizarea filmului.
Mirko Radenović, producătorul filmului, a explicat că poporul sârb rezonează puternic cu suferințele ucrainenilor și înțelege mai bine decât oricine altcineva tragediile prin care aceștia trec. El a adăugat că scopul său principal este ca acest film să fie văzut de cât mai mulți oameni, pentru ca aceștia să înțeleagă situația dificilă în care se află Biserica Ortodoxă din Kiev și din întreaga Ucraină, precum și torturile la care sunt supuși preoții săi, potrivit kosmodromio.gr.
Radenović a povestit că ideea acestui film a luat naștere în urma unor discuții avute cu prieteni ucraineni aflați la Belgrad, care i-au relatat despre încercările prin care trec creștinii ortodocși din Ucraina. De asemenea, preoții Ruslan Kalințuc și Mikola Moghilni au contribuit la realizarea filmului, descriind persecuțiile la care sunt supuși credincioșii ortodocși.
Preotul Ruslan Kalințuc a declarat că „regimul de la Kiev, sub influența Occidentului, confiscă biserici și încarcerează preoți”. El a adăugat că ceea ce este prezentat în film „reprezintă doar o parte a terorii îndreptate împotriva credincioșilor ucraineni”.
În plus, Emir Kusturica a criticat aspru influența occidentală în războiul din Ucraina, afirmând că „Occidentul a vândut războiul ucrainenilor”, punând problema cine va răspunde pentru uriașele sume de bani investite în acest conflict.
În film apare și perspectiva fostului producător ucrainean Iuri Bardas, care, după ce a părăsit Ucraina pentru Rusia, a primit cetățenia rusă. Bardas a fost producătorul unor trupe cunoscute precum Quest Pistols și Mushrooms, însă a decis să se stabilească în Rusia pe fondul tensiunilor din țara sa natală.
La proiecția filmului, Patriarhul Porfirie al Serbiei a oferit o binecuvântare publicului înainte de începerea vizionării, marcând astfel importanța acestui eveniment pentru comunitatea ortodoxă sârbă.
În contextul recentelor măsuri adoptate de Rada Supremă a Ucrainei, care interzic activitățile religioase considerate a avea legături cu Rusia, Patriarhul Porfirie a transmis o scrisoare de susținere către Mitropolitul Onufrie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, manifestând solidaritate față de dificultățile cu care se confruntă credincioșii din Ucraina.