Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii a transmis, într-o întâlnire recentă cu o delegație iraniană, un avertisment cu privire la pericolele care pândesc la nivel global, menționând posibilitatea declanșării unui conflict nuclear. În timpul discuțiilor, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a subliniat că anumite state occidentale recurg la șantaj și amenințări în relațiile internaționale, încercând astfel să influențeze alte națiuni. A făcut referire și la rolul religiei în această dinamică globală, atrăgând atenția asupra faptului că forțele diavolești încearcă să dezbine și să ispitească, inclusiv reprezentanții religioși, pentru a participa la astfel de conflicte.
Patriarhul Kiril a avertizat asupra pericolului unui conflict nuclear și a condamnat șantajul practicat de țările occidentale
„Diavolul seamănă întotdeauna semințe de discordie și uneori ispitește reprezentanții religiilor să participe la o astfel de discordie. Cred că atât partea iraniană, cât și partea noastră înțeleg clar că acestea sunt forțe întunecate diavolești la lucru și în niciun caz adevărații reprezentanți ai religiei nu pot participa la întărirea sau dezvoltarea tendințelor negative în relațiile dintre țări și popoare, dar mai ales în relațiile dintre țări și popoare. între religii,” a declarat Patriarhul Kiril, potrivit adevarulbisericii.ro. În acest context, el a subliniat importanța dialogului dintre religii, explicând că scopul acestuia nu este pur decorativ sau politic, ci unul profund: ambele părți, atât ortodoxă cât și islamică, urmăresc o mai bună înțelegere reciprocă și o poziție comună asupra problemelor fundamentale.
Patriarhul a evidențiat faptul că există multe puncte de vedere comune între creștinismul ortodox și islamul iranian, în special în ceea ce privește moralitatea, rolul religiei în societate și în familie. În opinia sa, o parte din umanitate a deviat periculos de la valorile religioase, punând accent pe „cultul închinării omului”, ceea ce ar putea avea consecințe devastatoare asupra civilizației umane.
„Este o tendință foarte periculoasă care poate duce în cele din urmă la moartea civilizației umane. Și astăzi vedem semne ale acestui pericol. Există amenințări constante cu un conflict nuclear global. Diplomația unui număr de țări s-a transformat în limbajul șantajului și al amenințărilor,” a adăugat Patriarhul Kiril.
În continuare, liderul ortodox a abordat situația din Ucraina, punând accent pe istoria complexă a regiunii și pe persecuțiile la care este supusă Biserica Ortodoxă Ucraineană. El a subliniat că, în timp ce Ucraina proclamă valorile democratice și libertatea, autoritățile sale au declanșat o campanie de represiune împotriva bisericii, inclusiv confiscarea bisericilor și persecutarea credincioșilor.
„În Ucraina, care își declară alegerea europeană, dorința de democrație și libertate, a început oprimarea activă și discriminarea Bisericii. Vorbim și despre sechestrarea bisericilor de către cei care sunt împotriva Bisericii; credincioșii suferă, liderii religioși sunt privați de libertate,” a menționat Patriarhul. În ciuda acestor provocări, el a subliniat rolul pozitiv al dialogului dintre Biserica Ortodoxă Rusă și musulmanii din Iran, considerând această cooperare drept o dovadă a responsabilității religioase în fața lui Dumnezeu.
Patriarhul Kiril a încheiat discursul său reiterând importanța prieteniei dintre ortodocși și musulmanii iranieni, subliniind că această colaborare este esențială în fața provocărilor globale actuale și a pericolelor pe care le prezintă șantajul politic și tendințele dezintegratoare ale unor state.