Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, în prezent angajat la Secretariatul pentru Culte, a fost invitat într-o emisiune la B1 TV, unde s-a discutat despre horoscop și influența astrelor asupra vieții umane. În acest context, Bănescu a abordat fenomenul „religiozității epidermice”, criticând tendința unor persoane de a combina practici astrologice sau alte forme de superstiție cu credința religioasă creștină.
Citește și: Ion Țiriac, replică tăioasă pentru critici: „Nu eu salvez țara! Întrebați-vă ce ați făcut voi!”
Vasile Bănescu a denunțat superficialitatea credinței influențate de horoscop și astrologie
El a subliniat că această formă de religiozitate superficială, numită de el „epidermică”, constă într-un formalism religios, în care oamenii aparent respectă ritualurile creștine, dar fără a avea o înțelegere profundă a valorilor creștine sau o autentică trăire spirituală. „Pornind de la dualitate, care e într-adevăr foarte prezentă în viețile noastre, să nu ne excludem, în grade diferite, din fericire, ați descris tabloul actual, cred, în care se mișcă foarte multe persoane, care încearcă să slujească la doi domni, ca să folosesc chiar un cuvânt evanghelic. Adică merg și la biserică, sunt și cu Dumnezeu, ca să zic așa, dar, plecând de acolo, unde s-au rugat eventual pentru împlinirea unor puncte de pe agenda lor personală, plecând din sfera bisericii, pe care n-o înțeleg și la slujbele căreia, dacă participă, nu înțeleg mai nimic din ele pentru că nu sunt preocupați să se adâncească și să adâncească cunoașterea lor în legătură cu religia, cu mesajul creștin, cu mesajul bisericii, patinează pe deasupra.„
Bănescu a adus în discuție faptul că există un dualism între credința autentică și aceste manifestări superficiale, remarcând că oamenii care consultă horoscopul sau se bazează pe influența astrelor tind să combine acest tip de gândire cu formalismul religios. „Este ceea ce eu numesc o «religiozitate epidermică», adică o religiozitate compusă din mult formalism, ca să nu zic doar din formalism religios, și care n-are nicio legătură cu creștinismul, dar absolut niciuna, nicio legătură.„
Critica sa a vizat și obiceiurile populare și tradițiile care, de-a lungul timpului, au fost confundate cu credința creștină autentică, alimentând o religiozitate lipsită de profunzime și capacitate de transformare interioară. El a subliniat că acești oameni „patinează pe deasupra” și, deși participă la ritualuri, nu reușesc să înțeleagă esența mesajului creștin.
Astfel, Bănescu a condamnat tendința de a îmbina credința religioasă cu practici de astrologie sau horoscop, considerând că aceasta duce la o separare de valorile reale ale creștinismului.