Arhiepiscopia Iașilor a făcut public programul celui mai mare pelerinaj religios din România, dedicat sărbătorii Sfintei Parascheva, care va avea loc la începutul lunii octombrie în Iași. Acest eveniment anual atrage mii de credincioși din întreaga țară și din străinătate, oferind o ocazie specială de rugăciune și venerare a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Anul acesta, pelerinajul va fi marcat de un moment deosebit: aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, un eveniment de o semnificație spirituală profundă pentru comunitatea ortodoxă. Potrivit unui comunicat de presă remis de Arhiepiscopia Iașilor către Basilica.ro, moaștele Sfântului Pantelimon vor ajunge la Iași miercuri, 9 octombrie, și vor fi primite cu o ceremonie religioasă specială.
Moaștele Sfântului Pantelimon vor fi aduse la Iași în cadrul celui mai mare pelerinaj anual dedicat Sfintei Parascheva
Programul complet al Sărbătorii Sfintei Parascheva din 2024 a fost, de asemenea, detaliat de Arhiepiscopia Iașilor, punând accent pe momentele principale ale pelerinajului. Marți, 8 octombrie, la ora 6:00, se va începe cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, urmată de procesiunea cu moaștele acesteia, în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopului Iașilor. În cadrul acestui moment de cinstire, moaștele vor fi așezate într-un baldachin special amenajat pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unde pelerinii vor putea să se închine.
De asemenea, în aceeași zi, între orele 7:00 și 11:00, în Catedrala Mitropolitană din Iași vor avea loc slujbele religioase de Miezonoptică, Utrenie și Sfânta Liturghie, care vor aduce împreună preoți, monahi și credincioși într-un moment de rugăciune comună și binecuvântare. La ora 16:00 va începe Vecernia, urmată de Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, toate fiind celebrate în aceeași catedrală. De asemenea, în proximitatea Centrului eparhial, lângă corpul C1, între orele 7:00 și 7:30, va avea loc Sfințirea Apei sau Aghiasma mică, un moment de mare semnificație pentru pelerinii care participă la aceste evenimente.
Anul acesta, prezența moaștelor Sfântului Pantelimon, cunoscut pentru darul său de a vindeca bolile trupești și sufletești, adaugă o dimensiune specială sărbătorii, oferind credincioșilor ocazia unică de a se ruga pentru sănătate și binecuvântare. Astfel, Sărbătoarea Sfintei Parascheva din 2024 se conturează ca un eveniment religios de mare amploare, unind tradiția pelerinajului cu momente de profundă spiritualitate.