Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a subliniat că autoritățile române au reacționat impecabil în fața provocărilor recente legate de inundațiile din Galați, afirmând că măsurile luate au fost unele excepționale și perfect justificate, chiar dacă avertizarea populației prin sistemul RO-Alert ar fi fost, în unele cazuri, văzută ca excesivă. Arafat a menționat că mobilizarea resurselor și a echipelor de intervenție a fost net superioară față de intervențiile similare din trecut, comparând situația actuală cu alte inundații care au afectat regiunea. În acest context, instituțiile responsabile s-au pregătit pentru scenariul cel mai grav posibil, iar măsurile au fost luate în conformitate cu aceste estimări.
Raed Arafat a explicat decizia de mobilizare majoră în cazul inundațiilor din Galați și utilizarea RO-Alert
În cadrul unei declarații, Arafat a explicat că toate măsurile adoptate, inclusiv evacuarea populației din zonele afectate și dublarea personalului în unitățile de pompieri, au fost o reacție firească în fața unor amenințări de acest tip. „Evacuarea, toate măsurile care s-au luat, dublarea personalului la unitățile de pompieri, erau o reacție normală. Din momentul în care nouă ni se dă o informare care are mai multe posibilități. Aici nu este știință de farmacie care îți spune dreapta sau stânga. Scenariul cel mai prost este scenariu pe care l-am văzut și în alte țări. Există posibilitatea să avem scenarii foarte grave… De această dată am dat tot și s-au luat măsuri pentru că aveam scenariile, știam din timp că există scenariu foarte prost”, a spus Arafat, subliniind că astfel de situații necesită luarea în calcul a tuturor riscurilor, oricât de improbabile ar părea acestea la prima vedere.
Oficialul a pus accent pe importanța unei reacții coordonate și bine pregătite în fața unor dezastre naturale, punctând că experiențele anterioare au servit drept lecții valoroase în ceea ce privește gestionarea crizelor. Mobilizarea exemplară a fost un element central în asigurarea faptului că, indiferent de gravitatea scenariilor preconizate, populația ar fi fost protejată în mod corespunzător.