Camera Deputaților a adoptat, prin vot decizional, proiectul de lege care stabilește instituirea unei noi zile de conștientizare ecologică la nivel național. Cu o majoritate covârșitoare, 223 de voturi „pentru”, 16 voturi „contra” și 8 abțineri, parlamentarii au aprobat ca cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie a fiecărui an să fie recunoscută oficial ca „Ziua de Curățenie Națională”. După acest vot final, legea urmează să fie trimisă spre promulgare președintelui României, marcând un nou pas în direcția responsabilizării sociale cu privire la protecția mediului.
Citește și: Marcel Ciolacu: „Statul român modern nu ar fi existat fără evrei”
Camera Deputaților a aprobat înființarea Zilei de Curățenie Națională, programată anual în septembrie
Această inițiativă legislativă are ca scop principal promovarea unei culturi a curățeniei și reciclării la nivel național, implicând atât cetățenii, cât și autoritățile publice și persoanele juridice. „Se instituie cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie, a fiecărui an, ca ‘Ziua de Curățenie Națională’, pentru a accentua responsabilitatea socială atât a cetățenilor, cât și a autorităților publice și a persoanelor juridice în vederea încurajării acțiunilor de curățenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării şi depozitării deșeurilor”, specifică proiectul de lege în forma sa adoptată. Aceasta subliniază importanța conștientizării la nivel național a problemelor legate de mediu și a necesității implicării colective pentru îmbunătățirea condițiilor ecologice.
Pentru a sprijini această inițiativă, instituțiile publice la toate nivelurile – de la Parlament, Administrația Prezidențială și Guvern, până la administrațiile locale – vor avea posibilitatea de a organiza activități educative, sociale și culturale în cadrul „Zilei de Curățenie Națională”. Astfel de activități vor avea ca scop promovarea bunelor practici în ceea ce privește protecția mediului, iar alocarea fondurilor necesare va fi posibilă din bugetele proprii ale acestor instituții, în limita fondurilor disponibile. Legea prevede, de asemenea, că aceste entități publice pot oferi sprijin material, financiar și logistic organizațiilor care doresc să se implice în organizarea evenimentelor publice dedicate curățării mediului.
Inițiativa legislativă mai propune ca Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să includă în programele lor emisiuni dedicate promovării acțiunilor de protecție a mediului, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare și implicare a populației în eforturile de menținere a unui mediu curat.
Citește și: Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale este în pericol: este acuzată că a depus 80 de semnături în fals
Astfel, această lege reprezintă nu doar un demers legislativ, ci și un apel la responsabilitate colectivă, vizând să stimuleze acțiuni concrete și eficiente în vederea protejării mediului înconjurător și a resurselor naturale ale României.