Luni, la Biserica „Sfânta Vineri” din cartierul Drumul Taberei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie, aducând în prim-plan o temă deosebit de importantă pentru credința ortodoxă: închinarea la sfintele moaște. În cuvântarea sa, ierarhul a subliniat fundamentele scripturistice ale acestei practici, pe care unii o consideră enigmatică, însă el a demonstrat clar că acest gest își are originea în însăși Scriptura. Reflectând asupra tradițiilor ortodoxe, Preasfințitul a explicat că închinarea la moaște nu este doar un gest simbolic, ci unul profund biblic, care își găsește justificarea în textele sacre.
Episcopul Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre importanța moaștelor și viața Sfintei Parascheva la Biserica „Sfânta Vineri” din București
În discursul său, Episcopul vicar patriarhal a amintit exemplul din Evanghelie al femeii care, suferind de scurgerea de sânge, s-a vindecat doar atingându-se de veșmintele Mântuitorului. „Nu este un gest lipsit de importanță sau lipsit de justificare biblică, scripturistică”, a explicat Părintele Varlaam, potrivit Basilica.ro, oferind astfel credincioșilor o înțelegere profundă a temei centrale a predicii sale. El a continuat să dezvolte ideea, subliniind că această tradiție a fost continuată și de Sfinții Apostoli, care, la rândul lor, au fost învăluiți de aceeași sfințenie. „Această tradiție de a se atinge ascultătorii lui Hristos de hainele lui a trecut și la Sfinții Apostoli. În Cartea Sfinților Apostoli, Sfântul Luca ne spune că în locurile în care apostolii predicau și întemeiau biserici, hirotonind episcopi, preoți și diaconi, oamenii erau fericiți dacă măcar umbra apostolilor era peste bolnavii pe care ei îi aduceau la întâlnire cu aceștia pentru a se vindeca”.
Preasfințitul Părinte Varlaam a detaliat și mai mult, amintind că în comunitățile apostolice oamenii păstrau chiar și prosoapele cu care apostolii își șterseseră fețele în timpul predicilor. „Erau bucuroși să păstreze prosoapele cu care apostolii și-au șters fețele în timpul în care au predicat Evanghelia în cetățile lor”, a adăugat Episcopul, consolidând astfel mesajul despre importanța obiectelor sfinte și a moaștelor în viața duhovnicească a credincioșilor. El a subliniat că aceste gesturi nu sunt doar tradiții, ci au temeiuri profunde în Scriptură, oferindu-le credincioșilor o cale către comuniunea cu sfințenia. „În Scriptură găsim temeiurile acestei practici sfinte și pline de evlavie de a ne atinge de moaștele Sfinților, de veșmintele și obiectele care le-au aparținut, de mormintele lor, după cum ne atingem și de sfintele icoane, de veșmintele sfințite ale preoților cu care slujesc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, și așa mai departe”, a concluzionat Preasfințitul.
În predica sa, Episcopul vicar patriarhal a adus un omagiu și Sfintei Cuvioase Parascheva, oferind o meditație profundă asupra vieții acesteia. El a subliniat faptul că, deși a trecut la Domnul la o vârstă tânără, Sfânta Parascheva a demonstrat o maturitate spirituală rară. „Sfinții în general, dar Sfânta Parascheva pentru noi români în mod special, ne arată cum se dobândește viața veșnică. A murit la 27 de ani în floarea vârstei, când cei mai mulți dintre noi, arareori ne mai gândim la Dumnezeu, arareori călcăm pragul bisericii, arareori plecăm genunchii pentru Spovedanie și arareori ne unim cu Hristos, împărtășindu-ne cu trupul și sângele Lui”.
Prin exemplul Sfintei Parascheva, Preasfințitul Părinte Varlaam a evidențiat puterea duhovnicească și sacrificiul pe care aceasta l-a făcut pentru a dobândi viața veșnică, un ideal către care sunt chemați toți creștinii. „La 27 de ani, pierzându-și viața pământească, a dobândit-o pe cea cerească, a dobândit cinstea Bisericii și a dobândit cinstea atâtor milioane de creștini, care acum, la praznicul ei, ca în fiecare zi de peste an, stau cu zecile, sutele și miile pentru a o cinsti, veniți fiind din toate părțile țării și chiar din afara ei”, a spus ierarhul. De asemenea, Episcopul a evidențiat că viața Sfintei ne îndeamnă să trăim ca adevărați fii ai lui Dumnezeu și să ne unim cu Hristos prin toate aspectele vieții noastre. „Viața Sfintei ne îndeamnă să ne trăim viața ca fii ai lui Dumnezeu și frați după har ai Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat el.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii Bisericii „Sfânta Vineri”, subliniind astfel legătura dintre trecut și prezent, între cei care au ctitorit lăcașul de cult și credincioșii care continuă să păstreze tradiția vie a Bisericii.