Într-un scenariu care pare desprins dintr-un film SF, mai multe aspiratoare robot din Statele Unite au fost compromise de hackeri, transformând o tehnologie de uz casnic într-o sursă de teroare pentru utilizatori. Atacurile au vizat în mod special modelele Ecovacs Deebot X2, fabricate în China, care au fost programate să lanseze injurii și obscenități la adresa proprietarilor. Incidentul a avut loc într-un interval scurt de timp, în mai multe orașe din SUA, iar relatarea inițială a venit din partea postului de televiziune ABC, care a documentat îndeaproape acest caz tulburător.
Aspiratoare robot hackuite în SUA: atacatorii au transmis obscenități rasiste în casele proprietarilor
Conform relatărilor, hackerii au exploatat vulnerabilitățile din sistemul de securitate al roboților, preluând controlul asupra funcțiilor acestora, inclusiv a difuzoarelor și a camerelor video integrate. Atacatorii au folosit acest acces pentru a lansa insulte rasiste și injurii puternice, provocând o reacție imediată de teamă și dezgust în rândul celor afectați. Unul dintre acești utilizatori, Daniel Swenson, un avocat din Minnesota, a fost martorul unuia dintre aceste incidente în propria sa casă.
În timp ce se uita la televizor alături de familia sa, Swenson a observat că aspiratorul robot începea să se comporte ciudat. Inițial, sunetele scoase de robot păreau a fi doar bruiaje, însă Swenson a devenit suspicios când a văzut că un străin avea acces la funcția de control și la transmisia video a camerei robotului, prin intermediul aplicației Ecovacs. Crezând că este doar o problemă tehnică, a resetat parola și a repornit robotul. Cu toate acestea, liniștea a fost de scurtă durată.
În scurt timp, robotul a început din nou să se miște, iar de această dată, prin difuzorul aparatului au fost transmise clar și tare obscenități rasiste, spre groaza lui Swenson, a soției sale și a fiului său de 13 ani. „Suna ca un semnal radio întrerupt sau ceva de genul ăsta”, a declarat Swenson pentru ABC, adăugând că nu și-ar fi imaginat niciodată că un astfel de dispozitiv ar putea deveni instrumentul unui atac cibernetic atât de grav.
Această situație a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la securitatea dispozitivelor inteligente, în special a celor conectate la internet, care devin din ce în ce mai răspândite în casele oamenilor. Hackerii au reușit să exploateze vulnerabilități critice din sistemele acestor roboți, ceea ce subliniază necesitatea urgentă de îmbunătățire a măsurilor de securitate cibernetică pentru dispozitivele IoT (Internet of Things).