La hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman, desfășurat luni, a fost subliniată importanța profundă a cinstirii sfinților și a modelului de viață pe care aceștia îl oferă credincioșilor. În cadrul evenimentului, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei a vorbit despre rolul sfinților în viața creștinilor, accentuând faptul că aceștia nu sunt doar prieteni ai lui Dumnezeu, ci și ai oamenilor care îi urmează. „Aducem cinstire sfinților pentru că vedem în ei prietenii noștri și prietenii lui Dumnezeu, vedem în ei pe aceia care au sfințit pământul acesta”, a declarat acesta. Sfânta Liturghie, oficiată la altarul exterior al catedralei, a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de ierarhi și preoți, printre care și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Episcopul Nestor a subliniat importanța cinstirii sfinților la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman
Vorbind despre modelul sfințeniei, Episcopul Nestor a subliniat că aceasta este o chemare divină la care toți oamenii sunt invitați să răspundă, evidențiind trăirea exemplară a Sfintei Cuvioase Parascheva. „Sfințenia este o chemare ca omul să devină ceea ce a fost dintru început”, a subliniat Episcopul Devei și Hunedoarei, adăugând că toți cei care urmează calea lui Dumnezeu ajung să sfințească pământul și trupurile lor să devină mijloace prin care se manifestă lucrarea divină. „Înțelegem posibilitatea și chipul în care Dumnezeu face ca toți cei care Îi urmează Lui să sfințească lutul acesta care oarecând a fost dat stricăciunii și țărâna aceasta din care omul a fost plămădit să fie îmbrăcată din nou cu chipul sfințeniei”, a explicat Preasfințitul Nestor, potrivit Basilica.ro.
Episcopul a continuat, subliniind că sfințenia nu este un proces izolat, ci unul care sporește în mod continuu prin lucrarea divină, comparând-o cu o sămânță care, plantată într-un sol fertil, dă roade. „Prin trupurile sfinților lucrarea lui Dumnezeu se săvârșește neîncetat, ba chiar sporește așa cum sporește roada dintr-o singură sămânță pe care o așezăm într-un pământ bun și roditor”, a adăugat acesta.
Cinstirea sfinților a fost un alt punct central al discursului, Episcopul Nestor explicând că această practică este o dovadă vie a binecuvântării divine asupra țării noastre. „Cinstirea sfinților astăzi este o mărturie că, iată, țara noastră beneficiază de numirea frumoasă cum că este Grădina Maicii Domnului”, a spus acesta. El a făcut apel la modelul de viață al Sfintei Parascheva, subliniind că lepădarea de egoism și de patimi deschide calea spre sfințenie pentru toți cei care aleg să împlinească voia lui Dumnezeu. „Sfânta Parascheva e pildă tuturor că, dacă vom căuta să împlinim cuvântul lepădării de egoism și de patimi, există posibilitatea ca fiecare să atingă sfințenia împlinind acea chemare la care ne chemă Dumnezeu”, a explicat Episcopul Nestor.
El a încheiat prin a sublinia importanța sfinților ca mijlocitori între Dumnezeu și oameni, evidențiind rolul lor esențial în viața creștină. „Pe cei care reușesc să dobândească sfințenia, Dumnezeu ni-i așază ca pildă vie și ca mijlocitori și ajutători”, a afirmat acesta, amintind că moaștele Sfintei Parascheva au fost găzduite în România de mai bine de 380 de ani. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat-o nouă și îi mulțumim Sfintei pentru că ne-a ales pe noi să o găzduim vreme de mai bine de 380 de ani după ce moaștele sale au fost într-un pelerinaj continuu”, a adăugat Episcopul.
La finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat mulțumiri celor doi ierarhi prezenți și a subliniat importanța participării la Sfânta Liturghie. „Prezența noastră la Sfânta Liturghie arată faptul că suntem jertfitori și liturghisitori, deoarece omul este făcut să fie liturghisitor, adică să pregătească Universul pentru îndumnezeire. Dacă ne îndumnezeim noi, se îndumnezeiește și Cosmosul, pentru că nimeni nu are conștiință de sine, ci numai omul”, a spus Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. El a încheiat prin a vorbi despre dimensiunea spirituală a Sfintei Liturghii, menționând că fiecare dintre noi este chemat să redescopere sensurile vieții în perspectiva mântuirii. „Astăzi, a simțit fiecare efervescența spirituală care propulsează ființa pentru a găsi alte nuanțe sau alte sensuri ale vieții, ale existențialității în perspectiva mântuirii și a întâlnirii cu Dumnezeu față către față în ceruri. Dumnezeu nu face lucrurile decât prin oameni, prin cei consacrați și prin cei care au această conștiință a prezenței Lui în toată viața și în lucrarea lor”, a concluzionat Înaltpreasfințitul Ioachim.