Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a lansat marți o serie de acuzații grave referitoare la influența rusă în politica românească, cu un accent deosebit pe partidele extremiste care, conform afirmațiilor sale, îl susțin pe președintele AUR, George Simion. Declarațiile sale ridică semne de întrebare cu privire la conexiunile din spatele unor mișcări politice controversate și la modul în care acestea pot influența scena electorală din România.
Raluca Turcan avertizează asupra influenței rusești în partidele extremiste care îl susțin pe George Simion
Turcan a subliniat că România se confruntă cu un atac constant din partea Rusiei, în special prin intermediul unor strategii de influență la nivel informațional. ”Noi suntem sub un atac, cel puţin din perspectiva informaţiilor, din partea Rusiei, care nu mai e un secret, teoretic, pentru nimeni în momentul de faţă”, a precizat ea, subliniind că această influență nu mai este o necunoscută pentru publicul larg.
În continuarea declarațiilor sale, Raluca Turcan a tras un semnal de alarmă cu privire la prezența unor persoane cu viziuni anti-europene și pro-ruse în listele de candidați ale Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). ”Nu pot să nu observ şi să nu împărtăşesc faptul că există oameni anti-europeni, cu discurs public antieuropean, cu discurs public pro-putinist, cu, să spunem, valenţe şi conexiuni în spaţiul rusesc care se regăsesc pe listele AUR sau ale celuilalt partid”, a declarat ministrul.
Turcan a evidențiat, de asemenea, manevre politice care, din punctul său de vedere, pot părea obscure pentru opinia publică. Ea a dat exemplul scoaterii Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, o mișcare care, conform analizei sale, a realocat o parte din electoratul extrem și antisistem către AUR, consolidând astfel poziția lui George Simion în lupta pentru Președinție. ”Această mişcare a dus o parte din electoratul Dianei Şoşoacă, electorat extremist şi, în general, antisistem, spre bazinul AUR şi al domnului Simion, astfel încât să fie potenţat în cursa pentru Cotroceni”, a explicat Turcan.
Întrebată în mod direct dacă îl acuză pe George Simion de legături cu Federația Rusă, Turcan a evitat să formuleze acuzații clare, dar a lăsat să se înțeleagă că există suspiciuni greu de ignorat. ”Eu nu acuz. Spun doar că sunt nişte lucruri care sunt mai greu de descifrat în spaţiul public”, a răspuns ministrul, sugerând că legăturile unor membri din AUR cu influența rusească sunt evidente și că acest aspect poate favoriza ascensiunea lui Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Un alt punct important ridicat de Turcan a fost legat de susținerea pe care partidele extremiste o primesc din partea unor grupuri de influență rusești, care se manifestă prin propagandă și canale media. ”Da, există influenţă rusească în echipele partidelor extremiste şi partidele extremiste acum îl susţin pe George Simion. (…) Multe canale sunt susţinute, de asemenea, de grupuri de influenţă ruseşti. Sunt lucruri cunoscute”, a continuat ea.
În concluzie, ministrul Culturii a subliniat că aceste informații sunt bine cunoscute în cadrul sistemelor de siguranță națională și că influența Rusiei în această zonă geostrategică nu este o chestiune de speculație, ci o realitate cu care România se confruntă zilnic. ”Aceste informaţii sunt cunoscute în sistemele de siguranţă naţională. Doar noi când vorbim despre războiul hibrid din Republica Moldova, când vorbim de influenţa Rusiei care se urmăreşte a fi din ce în ce mai puternică în acest punct geostrategic în care România se situează, nu sunt lucruri inventate. Acestea sunt realităţi”, a concluzionat Turcan.
Declarațiile Ralucăi Turcan ridică o serie de întrebări cu privire la implicațiile reale ale influenței rusești asupra politicii românești și la modul în care aceasta poate influența nu doar alegerile prezidențiale, ci și stabilitatea politică a țării.