În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, România va efectua trecerea anuală la ora de iarnă, transformând ora 04:00 în ora 03:00, ceea ce aduce o zi mai lungă pentru locuitorii țării. Astfel, duminică, 27 octombrie, va avea o durată specială de 25 de ore, marcând-o drept cea mai lungă zi a anului. Această ajustare la ora standard a Europei de Est (+2 UTC) reprezintă revenirea la Timpul Legal Român, un proces ce are loc anual în ultima duminică a lunii octombrie, când se renunță la ora de vară.
România trece la ora de iarnă: Ziua de 27 octombrie va avea 25 de ore, cea mai lungă din an
Scopul adoptării orei de vară, măsură implementată în diverse țări, a fost optimizarea utilizării luminii naturale a Soarelui și reducerea consumului de energie prin diminuarea timpului în care este necesară lumina artificială. Cu toate acestea, schimbarea sezonieră a orei rămâne un subiect controversat, pe măsură ce unele state europene și-au exprimat dorința de a renunța la acest proces. Deși se discută pe plan european despre eliminarea trecerii anuale la ora de vară și ora de iarnă, România încă respectă această tranziție sezonieră.
În contextul modificărilor orare, CFR Călători a precizat că programul trenurilor nu va suferi schimbări semnificative, ci va respecta strict mersul trenurilor în vigoare. „În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale”, se arată în comunicatul transmis de CFR Călători. Trenurile de călători aflate deja în deplasare la ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în stațiile intermediare prevăzute în orar, unde vor staționa până la ora de plecare conform noii ore a Europei Orientale. În plus, trenurile care sunt aproape de destinație își vor continua cursul fără întreruperi până la finalul călătoriei, potrivit Realitatea PLUS.
Această tranziție are implicații importante nu doar pentru călători și programul de transport feroviar, dar și pentru diverse sectoare economice și pentru rutina zilnică a cetățenilor. Deși adaptarea la ora de iarnă poate aduce schimbări în programul de somn și activitățile zilnice ale oamenilor, majoritatea locuitorilor României sunt deja obișnuiți cu acest ritm anual.