România traversează o perioadă meteo neobișnuită, cu contraste termice majore între orele dimineții și cele ale serii, fenomen evidențiat de variațiile semnificative între temperaturile minime și maxime pe parcursul unei singure zile. Într-o intervenție la Realitatea Plus, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a subliniat condițiile climatice care au adus un sfârșit de octombrie cu temperaturi peste media obișnuită, cu o abatere termică pozitivă de peste un grad Celsius. Mateescu a explicat că acest fenomen se poate menține, având în vedere evoluția temperaturilor până la finalul lunii.
Schimbări climatice neobișnuite: temperaturi de vară la final de octombrie și variații majore între zi și noapte
„Este un final de lună octombrie mai cald decât în mod obișnuit. Înregistrăm un nou bilanț în ceea ce privește temperatura medie a acestei luni octombrie 2024, pentru că vedem o abatere termică pozitivă mai mare de un grad Celsius la acest moment și este posibil să se mențină această abatere, luând în considerare valorile de temperaturi până la finalul lunii. Dacă astăzi consemnăm până la 22 de grade Celsius, local în partea de sud-vest a țării, mâine deja ne apropiem de pragul unei zile de vară, cu 24 de grade Celsius, pentru ca ziua de luni să atingă chiar 25 de grade Celsius mai ales în partea de sud a țării. Ziua de luni este posibil să aducă inclusiv în Capitală o maximă în jurul a 23 – 24 de grade Celsius.”
În această perioadă, temperaturile minime au cunoscut și ele o creștere ușoară, deși în unele regiuni rămân extrem de scăzute. Zonele depresionare din estul Transilvaniei continuă să fie marcate de valori negative, cu temperaturi de până la -5, chiar -7 grade Celsius, în timp ce în zonele de câmpie din vest, sud și sud-est, minimele nocturne variază între 10 și 13 grade Celsius. Această perioadă, de altfel, reprezintă o caracteristică a schimbărilor climatice recente, conform explicațiilor oferite de ANM, fiind alimentată de mase de aer cald ce afectează întreaga regiune.
Primele zile din noiembrie, ultima lună de toamnă, vor rămâne sub incidența acestei mase de aer cald. Mateescu a precizat că aceste valori neobișnuite vor fi resimțite și în Capitală, unde se anticipează minime de 8-10 grade Celsius la începutul săptămânii viitoare. Pe lângă temperaturi, fenomenul de ceață se poate manifesta în zonele joase, un indicator al aerului umed care continuă să persiste. Temperaturile maxime din noiembrie ar putea oscila între 10 și 20 de grade Celsius, în special în sudul țării, oferind o tranziție lină de la un octombrie deosebit de cald spre un început de noiembrie blând și anormal de cald pentru această perioadă a anului.