Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, se află în centrul unui dosar penal deschis pe numele său, în care procurorii o acuză de abuz în funcție printr-o serie de acțiuni menite să îi aducă beneficii financiare. Conform anchetatorilor, Armand ar fi delegat atribuțiile sale viceprimarului USR cu scopul declarat de a-și mări indemnizația cu 50%, aceasta contestând ulterior dosarul, fără succes însă, în fața instanței. Judecătoria Sectorului 1 a respins toate excepțiile formulate de fostul edil, confirmând astfel competența sa de a judeca cazul și legalitatea demersurilor Parchetului, decizia fiind pronunțată în ședință de consiliu, la data de 4 noiembrie 2024.
Clotilde Armand, fostul primar al Sectorului 1, vizată de dosar penal pentru majorarea indemnizației cu 50%
Potrivit stiripesurse.ro, în minuta instanței se menționează explicit respingerea contestațiilor depuse de Clotilde Armand și începerea procesului pentru „infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”, în formă continuată. Textul deciziei precizează: „Decizie sumară. (1) C.proc.pen., respinge cererile și excepțiile formulate de inculpatul Armand Clotilde-Marie-Marie-Brigitte, ca nefondate. În temeiul art. 346 alin. 346 alin. (1) C.proc.pen. raportat la art. 35 alin. (1) și art. 41 alin. (1) lit. a) și alin. (2) C.proc.pen., constată că Judecătoria Sectorului 1 București este competentă material și teritorial să judece prezenta cauză. În temeiul art. 346 alin. 346 alin. (2) C.proc.pen. constată că instanța a fost legal sesizată cu rechizitoriul nr. 11057/160/P/2022 din 24.04.2024 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, că administrarea probelor și actele efectuate de organele de urmărire penală au fost legale. Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpata Armand Clotilde-Marie-Marie-Brigitte, fiica lui Jean-Luc-Marie și Martine-Marie-Christiane, … , pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (4 acte materiale), prev. de art. 301 alin. (1) C.pen. cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 04.11.2024.”
Contextul juridic al acuzațiilor se referă la o serie de acte administrative emise de Armand în timpul mandatului său, prin care aceasta ar fi înlesnit o majorare substanțială a propriei indemnizații. Conform documentelor emise, fostul primar ar fi dispus prin Dispoziția Nr. 5127/2023 delegarea atribuțiilor către viceprimarul Oliver Leon Păiuși, care a semnat actele necesare majorării cu 50% a indemnizației lunare, acesta având astfel rolul de a parafa deciziile financiare în numele edilului.
Pe lângă acuzația principală, în anchetă sunt incluse și alte aspecte care vizează activități legate de un proiect european cu scop anticorupție, în care Armand ar fi ocupat funcția de manager, încasând venituri adiționale. Procurorii au detaliat aceste aspecte menționând că, în baza funcției de manager de proiect, Armand ar fi încasat o serie de sume suplimentare, iar acțiunile sale din lunile aprilie-iulie 2022 ar fi vizat creșterea propriilor venituri brute lunare prin diferite dispoziții.
Acuzațiile detaliate, formulate de procurori, sunt următoarele:
- Semnarea unei dispoziții pentru numirea sa ca manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, cod proiect MySMIS 152134, în urma căreia ar fi obținut foloase materiale din activitățile aferente acestei funcții.
- Semnarea unei dispoziții prin care și-a majorat indemnizația brută aferentă lunii aprilie 2022, adăugând suma de 3.744 lei pentru activitatea desfășurată în cadrul echipei de management a proiectului.
- Similar, prin acte ulterioare, aceasta a dispus majorarea indemnizațiilor pentru lunile mai și iunie 2022, în cuantum de 5.616 lei, respectiv 3.744 lei, pentru perioada în care s-a aflat în activitatea de management a proiectului anticorupție, aducând la îndeplinire prevederile emise.
- În luna iulie 2022, Armand a dispus încă o majorare, în valoare de 5.616 lei, pentru activitățile aferente aceleași funcții de coordonator de proiect.
Citește și: Elena Lasconi, dispusă să renunțe la candidatura prezidențială. Care sunt condițiile?
La momentul acestor evenimente, Agenția Națională de Integritate a demarat sesizările necesare, suspectând că Armand s-ar fi folosit de funcția sa publică pentru a-și asigura o majorare financiară semnificativă prin intermediul proiectului european. Fostul primar a declarat în august 2024 că aceste acuzații sunt nefondate, susținând că acțiunile sale ar fi deranjat interese majore: „Am deranjat niște interese, dar nu mă opresc”.