În cadrul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, statul Florida a organizat un referendum cetățenesc pentru dreptul la avort, însă inițiativa nu a reușit să strângă suficiente voturi pentru a fi adoptată, conform relatărilor mass-media americane. Referendumul propunea restabilirea dreptului de a întrerupe sarcina până la momentul viabilității fătului, adică în jurul a 24 de săptămâni, în contrast cu limita actuală de șase săptămâni. Amendamentul avea nevoie de un procent de 60% de voturi pentru “Da” pentru a fi adoptat, un prag înalt comparativ cu alte state americane, dintre cele zece care au organizat consultări similare pe această temă în aceeași zi.
Citește și: Donald Trump revine la Casa Albă: Măsuri urgente promise din prima zi, după victoria asupra Kamalei Harris!
Referendumul pentru dreptul la avort din Florida nu a obținut voturile necesare, lovitură dură pentru susținătorii pro-alegere
Propunerea a fost o speranță pentru susținătorii dreptului la avort, care vedeau în Florida un posibil refugiu pentru femeile din sud-estul SUA, o regiune unde multe state au impus restricții severe asupra avortului. Eșecul acestui referendum reprezintă o lovitură semnificativă pentru mișcările pro-alegere, care anticipau că Florida, cel de-al treilea cel mai populat stat din SUA, ar putea deveni un centru de sprijin pentru femeile care se confruntă cu dificultăți în accesarea avortului.
În contextul anulării protecției federale pentru avort de către Curtea Supremă a Statelor Unite, fiecare stat a primit autoritatea de a-și elabora propriile reguli în acest domeniu. Aproximativ douăzeci de state au adoptat, de atunci, restricții parțiale sau totale asupra avortului, situație care a declanșat o mișcare semnificativă de mobilizare a cetățenilor în Florida și în alte state.
Candidata democrată Kamala Harris a inclus această problemă în centrul campaniei sale electorale, pledând pentru protejarea drepturilor femeilor. Ea a scos în evidență cazurile în care restricțiile stricte au pus viețile unor femei în pericol, multe fiind nevoite să călătorească în afara statului pentru a beneficia de servicii medicale sigure. Harris a denunțat situațiile în care medicii ezită să intervină în cazuri de sarcini false sau complicații severe, temându-se că ar putea fi acuzați de avort ilegal.