Într-o desfășurare dramatică și neașteptată, primele rezultate ale autopsiei în cazul lui Silviu Prigoană, cunoscut om de afaceri român, indică faptul că decesul acestuia a survenit în urma unui infarct masiv, potrivit unei declarații făcute miercuri de România TV. La doar 60 de ani, Prigoană a decedat marți într-un restaurant din Bran, acolo unde se afla în compania prietenilor și a celor apropiați. Incidentul a declanșat o serie de speculații inițiale, unii martori presupunând că acesta ar fi murit prin înecare, însă cercetările ulterioare au stabilit că un episod cardiac sever a fost cauza reală. Conform primelor mărturii și declarații medicale, se pare că starea sa de sănătate deja fragilă a jucat un rol decisiv în acest deznodământ tragic.
Silviu Prigoană, răpus de un infarct fulgerător
Intervenția inițială a fost realizată de un echipaj SMURD care se afla în apropierea restaurantului situat în satul Simon, comuna Bran, unde Prigoană a suferit episodul fatal. La sosirea echipajului, starea acestuia era deja critică, omul de afaceri aflându-se în stop cardio-respirator. „Au început manevrele de resuscitare și s-a solicitat sprijin unui echipaj superior. Din păcate, pe toată durata măsurilor de resuscitare nu s-a obținut niciun răspuns și în consecință, la ora 15.30 s-a declarat decesul. Din declarațiile celor prezenți, pacientul era cunoscut cu antecedente cardiace și neurologice și că acum stopul cardio-respirator s-a instalat, probabil, din aceste motive”, a detaliat dr. Liviu Stelea, reprezentant al SAJ Brașov, într-o declarație oferită Antena 3 CNN și preluată de MEDIAFAX. Medicul a subliniat că antecedentele cardiace și neurologice de care suferea Prigoană ar fi contribuit decisiv la instalarea rapidă a stopului cardio-respirator, amplificând dificultatea intervenției medicale.
Un alt martor al tragicului eveniment, Bogdan Pascu, reprezentantul restaurantului, a vorbit despre circumstanțele care au precedat decesul. Potrivit acestuia, Prigoană era un client fidel, vizitând localul în mod regulat. „Domnul Silviu Prigoană era client de-al nostru fidel, venea săptămânal la noi la masă. (…) Dânsul a sosit la masă, iar după câteva minute i s-a făcut rău. Am sunat la 112, ambulanța a ajuns destul de repede, au încercat foarte-foarte mult să îl resusciteze. Din păcate, nu au reușit. Venea la masă săptămânal”, a relatat Pascu. El a explicat că Prigoană nu consumase decât un pahar cu apă în momentul incidentului, infirmând astfel ipoteza inițială de înec cu mâncare.
În momentele de dinaintea sosirii echipajului medical, atât cei care îl însoțeau pe Prigoană, cât și personalul restaurantului au încercat, fără succes, să îi acorde primul ajutor. „La câteva minute s-a întâmplat”, a spus Pascu, indicând rapiditatea cu care starea omului de afaceri s-a deteriorat. Chiar și după intervenția prelungită a echipajului SMURD, toate încercările de resuscitare s-au dovedit zadarnice, iar în cele din urmă decesul a fost declarat la fața locului. Incidentul a lăsat în urmă șoc și consternare în rândul celor prezenți, dar și al prietenilor și cunoscuților, pentru care Silviu Prigoană va rămâne o prezență puternică și emblematică în amintiri.