Președintele rus Vladimir Putin a reiterat avertismentele privind o posibilă extindere a războiului din Ucraina, subliniind că orice decizie a Occidentului de a permite atacuri asupra teritoriului Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune ar duce la o implicare directă a NATO în conflict. Declarațiile lui Putin, făcute pe 12 septembrie 2024, la un forum cultural din Sankt Petersburg, au fost reafirmate de Kremlin pe 18 noiembrie, în contextul zvonurilor despre schimbări în politica SUA față de Ucraina. „Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Vladimir Putin, conform Agerpres, citând agențiile AFP și EFE.
Kremlinul reacționează la posibila schimbare de strategie a SUA
După ce publicații precum New York Times și Le Figaro au relatat că SUA și aliații săi au permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru atacuri asupra Rusiei, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat ferm. „Dacă această decizie a fost într-adevăr formulată și adusă în atenția regimului de la Kiev, aceasta este o nouă rundă de tensiune calitativ și o situație calitativ nouă în ceea ce privește implicarea Statelor Unite în acest conflict”, a afirmat Peskov luni, conform Interfax.
El a reamintit declarațiile lui Vladimir Putin din septembrie, subliniind că: „Misiunile de zbor în aceste sisteme de rachete, de fapt, pot fi realizate doar de personalul militar al țărilor NATO. Militarii ucraineni nu pot face acest lucru. Prin urmare, nu este vorba de a permite regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme sau nu. Este o chestiune de a decide dacă țările NATO sunt direct implicate într-un conflict militar sau nu. Dacă această decizie va fi luată, nu va însemna nimic mai mult decât participarea directă a țărilor NATO – Statele Unite, țările europene – la războiul din Ucraina.”
Decizii controversate ale SUA și reacția Ucrainei
Conform unor surse anonime citate de New York Times și Le Figaro, pe 17 noiembrie, președintele american Joe Biden ar fi aprobat utilizarea rachetelor ATACMS de către Ucraina pentru lovituri asupra regiunilor rusești. Franța și Marea Britanie ar fi autorizat utilizarea rachetelor SCALP și Storm Shadow pentru atacuri similare.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns speculațiilor într-un mod ambiguu, declarând: „Rachetele vor vorbi de la sine. Cu siguranță”, conform relatărilor din New York Times.
Citește și: Kim Jong Un cere mobilizare totală pentru război și trimite mii de soldați nord-coreeni în Ucraina!
Implicații globale și riscuri de escaladare
Până în prezent, Statele Unite au evitat să permită Ucrainei utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a ataca teritoriul Rusiei, din cauza temerilor privind o escaladare care ar putea implica direct două puteri nucleare. Totuși, noile informații, raportate de New York Times și Le Figaro, indică o schimbare de strategie ce ar putea transforma conflictul într-un război extins. Kremlinul consideră că astfel de decizii semnalează o implicare activă a NATO și cresc semnificativ riscul unui conflict global.