Tensiunile dintre fostul președinte al României, Traian Băsescu, și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, au atins noi culmi, după ce cel din urmă a lansat un atac virulent la adresa lui Băsescu, făcând referire la „problema Elenelor”. Rareș Bogdan a afirmat că Traian Băsescu ar continua să promoveze femei numite Elena în politica românească, inclusiv pe Elena Lasconi, despre care susține că va obține un scor rușinos la viitoarele alegeri.
Rareș Bogdan a declarat că: „Domnia sa a trăit permanent cu această idee, a avut problema ‘Elenelor’. În România s-a trăit permanent cu această problemă a ‘Elenelor’: fie că a fost Elena Lupescu, fie că apoi, în dictatură, Elena Ceaușescu, apoi Elena Udrea. Traian Băsescu, în loc să își plimbe nepoțeii în parc, se ocupă să aducă o altă ‘Elena’ și să o lipească de ceea ce a creat dânsul”.
Prim-vicepreședintele PNL a continuat să critice vehement trecutul politic al fostului președinte, sugerând că acesta ar fi fost responsabil de crearea unui „stat paralel” și de distrugerea afacerilor și vieților unor oameni. Rareș Bogdan a adăugat că Elena Lasconi, cu sprijinul lui Băsescu, ar urma să înregistreze un eșec major, atingând „un scor cu o singură cifră” la alegeri.
Traian Băsescu către Rareș Bogdan: „Tata m-a învățat să mă bat numai cu bărbați”
În replică, Traian Băsescu a ales să răspundă într-un mod dur, dar succint, refuzând să intre în detalii. Pe rețelele sociale, fostul președinte a scris: „Sufocat de neputinţă, Rareş Bogdan apelează la ultimul resort al laşului: minte şi jigneşte. N-am să-i răspund. Tata m-a învăţat să mă bat numai cu bărbaţi.”
Afirmațiile lui Rareș Bogdan vin pe fondul speculațiilor privind implicarea politică a Elenei Lasconi, fostă jurnalistă și primar al municipiului Câmpulung Muscel, despre care se spune că ar fi susținută de Băsescu într-un posibil demers politic viitor. Criticile lui Bogdan încearcă să pună într-o lumină nefavorabilă atât trecutul politic al fostului președinte, cât și posibilele sale planuri actuale.
Conflictul public dintre cei doi lideri politici reflectă tensiuni mai adânci din cadrul dreptei politice românești, evidențiind o fractură tot mai pronunțată între generațiile și viziunile politice ale celor care au influențat scena publică în ultimele decenii.